Kan man månadsspara i aktier på Avanza?

Innehållsförteckning

Kan man månadsspara i aktier på Avanza?

Kan man månadsspara i aktier på Avanza?

Observera att det inte går att skapa ett automatiskt månadssparande i aktier (går dock i fonder), men du kan skapa en autogiroöverföring från ditt lönekonto och sedan logga in och köpa själv varje månad. På så sätt får du även full kontroll över till vilket pris du köper aktierna.

Kan man månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier sprids dina köp under flera tillfällen, istället för att alla köp sker på en gång. Det minskar risken för att ett aktieköp sker när aktien är som dyrast, och därmed också risken att förlora pengar i ett specifikt bolag.

Varför Månadsspara?

När du sparar regelbundet varje månad ökar ditt fondkapital jämnt redan med en liten summa. Månadssparande är också ett utmärkt sätt att diversifiera besparingarna över tid och då minskar du risken att placera ett engångsbelopp vid fel tidpunkt.

Kan man månadsspara i ISK?

Vill du månadsspara i fonder behöver du någon av följande kontotyper: Investeringssparkonto (ISK), fondkonto eller kapitalförsäkring. Många väljer att spara i ett ISK eftersom man då betalar en låg årlig schablonskatt istället för att betala en större engångsskatt när fonderna säljs.

Hur månadsspara i Avanza?

Det gör du genom att gå till Min ekonomi / Översikt, till höger hittar du ett antal gröna ikoner och där klickar du på Månadssparande. Där väljer du även om du enbart vill ha en autogirodragning, fondplacering eller båda delarna.

Vad kan ett månadssparande ge?

Om du månadssparar så investerar du i en eller flera fonder löpande varje månad och behöver inte oroa dig för om det är rätt läge att sälja eller köpa. En nedgång på börsen kan ju till och med innebära att du köper nya fondandelar till ett lägre pris.

Hur mycket ska man månadsspara i aktier?

Det finns ingen anledning att månadsspara mer i de aktier som inte går upp i kurs bara för att absolut ha en jämn fördelning, lika mycket kapital sparat i varje aktie. Sätt ändå gärna en maxgräns på 5-10 procent för varje innehav.

Hur fungerar det här med aktier?

När ett företag har valt att sälja ut sina aktier får de bara in pengar vid själva börsnoteringen. Sedan handlas aktierna på en andrahandsmarknad. Det är den som kallas för börsen. Du köper alltså inte dina aktier direkt av företaget, utan du köper aktier av någon som vill sälja sina andelar.

Varför ska man spara i aktier?

Att spara i aktier har historiskt sett varit en gynnsam sparform för att få avkastning på både lång och kort sikt. De senaste 25 åren har Stockholmsbörsen stigit med i genomsnitt cirka 15 procent per år, det är dock viktigt att vara medveten om aktiebörserna under enskilda år även minskar i värde.

Relaterade inlägg: