Vad innebär det att en lag är en rättighetslag?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att en lag är en rättighetslag?

Vad innebär det att en lag är en rättighetslag?

LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får.

Vad är en Pluslag?

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en plus-lag till övrig lagstiftning. Det innebär att LSS inte ska ersätta rättigheter enligt andra lagar, utan vara ett komplement. ... För att ha rätt till en insats enligt LSS måste man tillhöra den personkrets som innefattar lagen.

Vilka tre Persongrupper finns inom LSS?

LSS inkluderar endast de personer som tillhör någon av de tre grupper som lagen avser, så kallade personkretsar: Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.

Vad innebär det att en lag är en ramlag?

Hälso- och sjukvårdslagen är en så kallad ramlag, det vill säga en lag som innehåller mål och riktlinjer för all hälso- och sjukvård. Den anger vilken vård som landstinget, kommunen och andra vårdgivare är skyldiga att erbjuda. Ett exempel är Vårdgarantin som är inskriven i hälso- och sjukvårdslagen.

Vilka har rätt till hälso- och sjukvård?

3 § Varje landsting ska erbjuda en god hälso- och sjukvård åt dem som är bosatta inom landstinget. Detsamma gäller dem som är kvarskrivna enligt 16 § folkbokföringslagen (1991:481) och stadigvarande vistas inom landstinget. Även i övrigt ska landstinget verka för en god hälsa hos hela befolkningen.

Vad är det för skillnad mellan en ramlag och en rättighetslag ge exempel på en rättighetslag?

Utmärkande för ramlagen är att den är mer generellt utformad än en rättighetslag, "ungefär så här ska det fungera". Konsekvensen blir att huvudmännen för ramlagarna, i regel kommunerna får ett relativt stort utrymme att själva tolka och tillämpa lagen inom de givna ramarna.

Vad är grundtanken med LSS?

LSS är en lag som ger dig med autism eller annan omfattande funktionsnedsättning rätt att få extra stöd i vardagen. Syftet är att stödet ska hjälpa dig att kunna leva ett så gott och självständigt liv som möjligt.

Relaterade inlägg: