Vilken är den äldsta kyrkan i Sverige?

Innehållsförteckning

Vilken är den äldsta kyrkan i Sverige?

Vilken är den äldsta kyrkan i Sverige?

I år fyller Herrestad kyrka utanför Vadstena 900 år. Det gör den till Sveriges äldsta daterade kyrka. Hans Merseburg, präst i Vadstena och Dals församling, tycker att det är ett jubileum väl värt att fira.

Vilken är Bohusläns äldsta kyrka?

Bärfendals kyrka byggdes i slutet av 1000-talet eller i början av 1100-talet och är möjligen den äldsta i bruk varande kyrkan i Bohuslän.

Vilken är Sveriges äldsta träkyrka?

Granhults kyrka, Småland: Kyrka av liggande furutimmer från strax efter 1217, den äldsta bevarade träkyrkan i Sverige.

Vilken är den äldsta kyrkan i Skåne?

Nordens äldsta bevarade byggnad? Dalby kyrka i Skåne brukar dateras till cirka år 1060. Ofta beskrivs den som Nordens äldsta stenkyrka (fig. 1).

Vilken kyrka är äldst?

Hittills har en utgrävd husgrund från 300-talet i Aqaba vid Jordaniens Röda havs-kust fått gälla som världens äldsta kyrka. Och av kyrkobyggnader som ännu används så är födelsekyrkan i Betlehem och gravkyrkan i Jerusalem bland de äldsta.

I vilken stad på västkusten kan du besöka denna kyrka?

En av Bohusläns äldsta och mest stämningsfyllda kyrkor, uppförd på 1100-talet i granit. "Den svarta madonnan" och ett altarskåp från 1400-talet hör till de verkligt sevärda inventarierna.

Hur många kyrkor finns det i Bohuslän?

Det finns åtta kyrkor i pastoratet: Foss, Håby, Valbo-Ryr, Krokstad, Hede, Sanne, Svarteborg och Bärfendal, samtliga inom Munkedals kommungräns.

Var i Småland finns stavkyrka?

Sjösås kyrka från 1400-talet ligger vackert vid sjön Örken och på platsen har man funnit plankor som förmodligen kommer från en stavkyrka byggd på 1100-talet.

Hur många medeltida träkyrkor finns det i Sverige?

År 2007 fanns tolv återstående medeltida träkyrkor i Sverige kvar i original och på ursprunglig plats. Av dessa är Hedareds stavkyrka från 1500-talets första år en stavkyrka och övriga elva är timrade. Därutöver har Historiska museet i Stockholm den nedmonterade medeltida stavkyrkan från Hemse på Gotland.

Relaterade inlägg: