Vad är de Langerhanska öarna?

Innehållsförteckning

Vad är de Langerhanska öarna?

Vad är de Langerhanska öarna?

Insulinproducerande öar Langerhans öar är den grupp av celler i bukspottkörteln vars uppgift är att producera bland annat insulin och glukagon.

Var hittar man de Langerhanska öarna?

Langerhanska öar finns inom alla klasser av ryggradsdjur, men saknas helt hos ryggradslösa djur. De langerhanska öarna innehåller de celler som är främst ansvariga för regleringen av blodsocker, främst genom deras produktion och utsöndring av peptidhormonen insulin och glukagon.

Vad är Cell öar?

Ö-transplantation är en ny lovande behandlingsform för utvalda patienter med svår typ-1 diabetes. Vid denna sjukdom har kroppens egna insulinproducerande "ö-celler" i bukspottkörteln förstörts. Sedan tidigare har man kunnat ersätta den förlorade vävnaden med bukspottkörteltransplantation.

Vad är cellöar?

I bukspottkörteln finns grupper av celler som kallas Langerhans cellöar. Cellerna, de så kallade ö-cellerna, är av flera olika typer, bland annat betaceller som producerar insulin. Transplantation av ö-celler är en experimentell metod som innebär att ö-celler hämtas från bukspottkörteln hos en avliden organdonator.

Hur fungerar en insulinpump?

Insulinpump i form av en kapsel I insulinpumpen som är i form av en kapsel förs insulinet direkt in i kroppen genom en tunn nål. Kapseln klistras först fast på huden, därefter förs nålen automatiskt in i underhudsfettet med hjälp av en fjärrkontroll.

Vad göra vid ketoacidos?

Behandling. Ketoacidos behandlas till en början oftast på en akutmottagning, därefter på en akutvårdsavdelning eller en intensivvårdsavdelning. Till en början får du eller barnet vätska direkt i blodet genom en venkateter i handen eller i armen. Har du eller barnet en insulinpump stängs den av.

Kan man byta bukspottkörteln?

– De allra flesta transplantationer av bukspottkörtlar görs i samband med en njurtransplantation. Det handlar om patienter som har fått njurarna utslagna av sin diabetes och då passar man på att sätta in en bukspottkörtel från samma donator. Då behövs ingen extra immunhämning.

Kan man byta ut bukspottkörteln?

Tidigare gjordes denna transplantation bara i kombination med en njure hos diabetiker med nedsatt njurfunktion. Men idag görs även enbart transplantation av bukspottkörtel till patienter med svår diabetes som har normal njurfunktion.

Relaterade inlägg: