Vad heter slottet i Solna?

Innehållsförteckning

Vad heter slottet i Solna?

Vad heter slottet i Solna?

Haga slott uppfördes 1802 av arkitekten Carl Christoffer Gjörwell på uppdrag av Gustav IV Adolf.

När byggdes Karlbergs slott?

1795 Karlberg Palace/Opened

Vem äger Karlberg?

Magnus Gabriel De la Gardie köpte Karlberg år 1669 och lät bygga om slottet. En ny påkostad park anlades under ledning av Jean De la Vallée.

Vad ligger Ulriksdal?

Ulriksdal är en av åtta stadsdelar i Solna kommun. Den utgör kommunens nordöstra del och avgränsas i norr av Helenelund i öster av Edsviken i väster av motorvägen E4. I sydöst gränsar stadsdelen mot Bergshamra och Haga.

Vem byggde Ulriksdals slott?

Historien om Ulriksdal börjar 1638, då greve Jakob De la Gardie bytte till sig mark här av kronan. Han lät bygga slottet som var klart 1645 med namnet Jakobsdal. Tio år senare tog hans son Magnus Gabriel De la Gardie över.

Vem bor på Karlbergs slott?

Den kungliga familjen bodde ofta på Karlberg, speciellt sommartid. Karl XI:s hustru, drottning Ulrika Eleonora d. ä., startade ett barnhem med tillhörande väveri på Karlbergs slott, kallad Tapetskolan vid Karlberg, och hennes egen son Karl XII växte till stor del upp på slottet.

Var finns Karlberg?

Karlberg är ett område i stadsdelen Huvudsta inom Solna kommun, Stockholms län. Det avgränsas i söder av Karlbergskanalen och Karlbergssjön, i öster mot Stockholms innerstad (Vasastan), i väster av området Västra skogen och i norr av Tomteboda. Området domineras av Karlbergs slott med Militärhögskolan Karlberg.

I vilken kommun ligger Ulriksdal slott?

1727-1728 Nicodemus Tessin d.y. Det kungliga slottet Ulriksdal ligger vid Edsviken i Solna kommun i Stockholms län, Uppland. Ulriksdal kallades från början Jakobsdal efter Jakob De la Gardie, som åren 1642-1644 lät uppföra slottet efter ritningar av den tyska arkitekten Hans Jakob Kristler (även Christler).

Vem äger Ulriksdals slott?

Slottet ägs av svenska staten och förvaltas av Fastighetsverket. Ulriksdals slott är sedan 1935 ett statligt byggnadsminne.

Vilken kung bodde på Ulriksdals slott?

Confidencen. I mitten av 1700-talet disponerades slottet av kung Adolf Fredrik och drottning Lovisa Ulrika. Lovisa Ulrika inrättade här sin första teater, i dag kallad Confidencen. Ulriksdal var ett lustslott dit kungligheterna åkte för att koppla av och umgås.

Relaterade inlägg: