Vad heter Tillväxtlagret i trä?

Innehållsförteckning

Vad heter Tillväxtlagret i trä?

Vad heter Tillväxtlagret i trä?

Utanför veden ligger kambiet som är stammens tillväxtlager. Kambiet producerar vedceller inåt och barkceller (korkceller) utåt.

Vad finns i trädet stam?

Rötterna fungerar som ett stöd för trädet, så att det inte välter när det blåser. Ytterst på stammen sitter barken. Den fungerar som trädets hud och är ett skydd mot insekts- och svampangrepp. Vad är ett träd?

Hur är en trädstam uppbyggd?

En barrträdstam består i tvärsnittet av märg, kärnved, splintved och bark. Hos vissa trädslag har kärnveden en mörkare färgton än splinten, till exempel hos furan, lärk och ek. Hos andra trädslag skiljer sig inte kärnvedens färgnyans från splintvedens, till exempel hos gran och silvergran.

Vilken del av trädet ger bästa virket?

Sidobrädor från furans rot- och mellanstock är vanligen kvistfria. Ur dessa brädor kan bästa virket för snickeriändamål och möbler tas. Centrumutbytet från rotstocken har ofta en stor andel kärnved vilket gör den naturligt beständig och lämplig för fönsterämnen.

Vad kallas virke från lövträd?

Ved från lövträd och barrträd skiljer sig genom att barrträdens ved består av trakeider och lövträden också har kärl. Veden hos lövträd har olika cellstrukturer: bandporiga(exempelvis Ek och Ask), eller ströporiga(exempelvis Al och Björk), men mellanting finns ocksåsom kallas semi- eller halvbandporig ved.

Vilket träslag?

Här listar vi några av de vanligaste träslagen i Sverige och vad du ska tänka på när du behandlar dem.

  • Furu. Tack vare tallens utbredning i Sverige och furans användbarhet är furun vanligt förekommande i såväl inredning och möbelvirke, som båtvirke och byggnadsvirke. ...
  • Gran. ...
  • Ek. ...
  • Ask. ...
  • Björk. ...
  • Lärk.

Relaterade inlägg: