Vad är orsaken till multipel skleros?

Innehållsförteckning

Vad är orsaken till multipel skleros?

Vad är orsaken till multipel skleros?

Orsaker till multipel skleros (MS) Forskarna vet inte vad som orsakar MS, men tror på en kombination av miljö och genetiska faktorer. Ärftligheten vid MS är låg (ca 2 procent) och man har inte hittat några avvikande gener som direkt förklarar MS. Det finns inget som talar för att MS är smittsam.

Vad sker fysiologiskt i hjärnan vid ett MS skov?

Vid MS kommer immunförsvarets vita blodkroppar in i centrala nervsystemet och angriper myelinet. Det uppstår en inflammation och ibland skadas själva nervtrådarna. Då kan nervimpulserna inte ledas på rätt sätt. Vilka symtom du får beror på vilka nervtrådar som blir inflammerade.

Hur känns det att ha MS?

Exempel på symtom vid MS: Värk, till exempel i händer, ben, fötter och rygg. Smärta, exempelvis vid synnervsinflammation, i ansiktsnerven trigeminusneuralgi eller "MS-hug" en sorts kramp i mellangärdet i musklerna mellan revbenen. Trötthet, så kallad fatigue. Nedsatt kontroll över urinblåsan, inkontinens.

Hur påverkas hjärnan av MS?

Som nämnt påverkas hjärnan och ryggmärgen, det centrala nervsystemet, av sjukdomen MS. Det som händer är att det uppstår inflammationer och ärr på nervtrådarna. Detta i sin tur gör att de impulser som måste komma fram för att det centrala nervsystemet ska fungera, inte gör det.

Relaterade inlägg: