Vilket år invigdes Svampen i Örebro?

Innehållsförteckning

Vilket år invigdes Svampen i Örebro?

Vilket år invigdes Svampen i Örebro?

Vattentornet Svampen byggdes under åren 19 efter ritningar av Sune Lindström och Poul Kyhl vid AB Vattenbyggnadsbyrån. Det 58 meter höga vattentornet var nydanande både till form och konstruktion och uppfördes med en för sin tid unik betonggjutningsteknik.

Vad är Svampen i Örebro byggd av?

Bygget av Svampen Man började med att gjuta vattenreservoaren (”hatten”) i en träform på marken. Den väger 3 200 ton. Därefter hissades denna gradvis upp med 32 hydrauliska domkrafter (se bild nedan), varvid "foten" göts underifrån. Tillväxten skedde med en hastighet om 58 cm per dygn.

Hur lång är svampen i Örebro?

Vattentornet Svampen i Örebro började byggas 1955. Efter nästan tre år, invigdes den och blev en av Sveriges mest välkända byggnader. Det kostade 3,7 miljoner kronor att bygga det 58 meter höga vattentornet, vilket var väldigt mycket pengar på den tiden.

Vilket år byggdes svampen på Stureplan?

Ett av de mest kända inslagen i den svenska huvudstadens stadsbild är svampen som står på Stureplan. Den distinkta byggnaden uppfördes år 1937 efter ritningar av arkitekten Holger Blom och invigdes i november det året.

Hur många liter rymmer svampen Örebro?

Svampen används fortfarande som vattentorn och innehåller 9 miljoner = liter vatten! Vattnet pumpas upp i Svampen och finns i bassänger uppe i hatten. Vattnet rinner sedan ut till örebroarna genom ledningar i Svampens fot.

När byggdes Sturegallerian?

Anläggningen tillkom mellan åren 19 efter ritningar av flera arkitektkontor, bland dem Hans Murman Arkitektkontor och Arndt & Malmquist Arkitektkontor. En förutsättning för att Sturegallerian skulle bli verklighet var återuppbyggnaden av Sturebadet som brann den .

Vem äger svampen?

Svampen ägs av kommunen, och är byggnadsminnesmärkt, så finns det gränser för vad man får göra, men idéer finns.

Relaterade inlägg: