Vad är en kränkning Skolverket?

Innehållsförteckning

Vad är en kränkning Skolverket?

Vad är en kränkning Skolverket?

I skollagen definieras kränkande behandling som ett uppträdande som, utan att vara diskriminering enligt diskrimineringslagen, kränker ett barns eller en elevs värdighet. ... Det är barnet eller eleven som upplever sig vara utsatt för kränkande behandling som avgör vad som är oönskat.

Vad händer med en Kränkningsanmälan?

Svinkort sagt är "kränkningsanmälan" en dokumentation av att en händelse har skett, rapport om händelsen skickas till huvudman, skolan ska följa upp ärendet, vilket också ska rapporteras till huvudman att man gjort.

Vad är en plan mot kränkande behandling vilka delar ska denna plan innehålla?

Vad ska planen innehålla? En översikt över de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling av barn och elever. En redogörelse för vilka av dessa åtgärder som avses att påbörjas eller genomföras under det kommande året. En redogörelse för hur föregående års planerade åtgärder har genomförts.

Vad är en plan mot kränkande behandling?

Upprätta en plan mot kränkande behandling Planen fungerar som ett stöd och en dokumentation över det förebyggande arbetet. Det är viktigt att all personal och även barn, elever och deras vårdnadshavare känner till planen. en redovisning av hur åtgärderna i den föregående årsplanen har genomförts.

Kan elever diskriminera varandra?

Diskriminering förutsätter ett maktunderläge hos den som utsätts för det. Det betyder att lärare eller annan personal på skolan eller förskolan kan diskriminera eleven eller barnet. Elever i skola och i fritidshem och barn i förskola kan däremot inte diskriminera varandra.

Vad är en fysisk kränkning?

Exempel på verbala kränkningar är: glåpord, skvaller, rykten, förtal och överdrifter. Exempel på fysiska kränkningar är: tafsande, slag, sparkar, knuffar, sabotage och förföljelse. Trakasserier är när någon blir kränkt utifrån någon av de sju diskrimineringsgrunderna eller blir utsatt för sexuella trakasserier.

När ska en Kränkningsanmälan göras?

Anmälningsskyldigheten gäller oberoende av hur personalen fått reda på kränkningen och man ska inte göra någon egen värdering av hur allvarlig en händelse kan vara innan en anmälan görs. Objektiviteten gäller även för dig som rektor. En enda kränkning är tillräckligt allvarlig och ska därför anmälas!

När personal kränker barn?

Det är förbjudet för personal i förskolan att kränka ett barn. Det säger både skollagen och diskrimineringslagen. Kränkande behandling är när personal kränker ett barns värdighet. Det kan handla både om fysisk handling, som att dra barnet hårt i armen.

Vad är skillnaden mellan mobbning och kränkande behandling?

I de nationella styrdokumenten (skollagen andra lagar och förordningar) används inte längre begreppet mobbning. ... Kränkning eller kränkande behandling har samma betydelse som mobbning. Det är när ett barn eller en elevs värdighet kränks, när någon trakasserar en annan person fysiskt eller psykiskt.

Vad kan skolan göra för att stoppa mobbning?

Är ditt barn utsatt för mobbning på förskolan och skolan? Då måste skolan uppfylla sin anmälningsskyldighet, utreda och åtgärda kränkningarna. Om inte skolan gör tillräckligt för att förhindra mobbningen kan du anmäla det till Barn- och elevombudet. Det är nolltolerans mot kränkningar och mobbning i skolan.

Relaterade inlägg: