Vad betyder sork på Gotland?

Innehållsförteckning

Vad betyder sork på Gotland?

Vad betyder sork på Gotland?

En sork är en fotbollssupporter som har sina sympatier hos Gnaget d.v.s AIK. Att bli kallad sork är föga smickrande, så man får anta att det är ett tillmäle som är skapat av rivaliserande fotbollssupportrar såsom gårdare och bajare.

Kan vara en sork?

Sorkarna varierar betydligt i storlek; de flesta arter som förekommer i Sverige är mindre än fjällämmeln som blir 16 cm lång och väger upp till 130 g; vattensorken kan bli 23 cm lång och väga över 300 g, medan bisam kan bli 40 cm lång och väga 2 kg. Sorkarna är vanligtvis grå till bruna till färgen med mörkbruna ögon.

Är sork korsord?

Synonymer till sork

  • åkerråtta, mus, gnagare.
  • (vard., prov.) pojke, gosse, grabb.

Är vissa sorkar?

Sork är en gnagare som lever av växter och växtdelar. Oftast skapar sorken bekymmer för oss människor genom att de förstör trädgårdar med sina gångar eller att de äter på trädstammar, plantor med mer. De tre vanligaste sorkarna är vattensork, ängssork och åkersork, de förebyggs och bekämpas på samma sätt.

Hur pratar man på Gotland?

När man talar om gotländska mål skiljer man ofta på dagens gotländska och det äldre gutamålet. Dagens gotländska utmärker sig med en speciell sjungande språkmelodi men ligger annars ganska nära standardsvenskan i ordval, böjning och meningsbyggnad.

Vad är klockan gotländska?

Klockan hämtar Inspiration från öns särdrag, urtavlan är markerad med symbolen för Österport, där Klockia har legat i många år och det är även Visbys landmärke. För färger och materialval till klockorna och armbanden påverkades vi av kalksten och de många fåren här på Gotland.

Hur vet man om man har sork?

Det finns flera tecken som skvallrar om att du har fått sork i din trädgård. Ett tydligt tecken är när det dyker upp hål i gräsmattan och även jordhögar på olika platser i trädgården.

Hur vet man om det är en mullvad eller sork?

Hålen avslöjar om det rör sig om mullvad eller sork. ... Mullvadens högar är högre och spetsigare än vattensorkens, dessutom lägger mullvaden jordhögen över (i) hålet. Så tar man bort högen och där är ett hål så är det troligtvis mullvad. Mullvadens gångar är smått ovala horisontellt.

Vad betyder som det anstår?

Anstå betyder ungefär detsamma som uppskjutas.

Vad är ett fältslag?

Fältslag (batalj), den blodiga sammanstötningen av två mot varandra kämpande arméer på ett slagfält (slag i mindre omfattning, till exempel mellan enskilda delar av arméer, benämns strid, träffning, skärmytsling o.s.v.).

Relaterade inlägg: