Vad gör en åklagare i en rättegång?

Innehållsförteckning

Vad gör en åklagare i en rättegång?

Vad gör en åklagare i en rättegång?

Åklagaren hävdar under rättegången att en person har begått ett visst brott, sedan bedömer domstolen om det har bevisats att så är fallet. Åklagarens uppgift i domstolen är att bevisa att brottet har begåtts.

Vem bestämmer straff i Sverige?

Domstolen bestämmer straffet Det är domstolen som bestämmer vilket straff den misstänkta personen ska få.

Vad ska åklagaren göra inför ett brottmål?

Åklagare har tre viktiga uppgifter. De utreder brott, väcker åtal och deltar i rättegångar. Brottsutredningen kallas för förundersökning.

När börjar rättegången?

Efter en förundersökning bestämmer en åklagare om polisen har hittat tillräckligt med bevis för att den misstänkta personen ska kunna dömas för brott. Om så är fallet väcker åklagaren åtal. Det blir sedan en rättegång i tingsrätten.

Vad gör en tilltalad i en rättegång?

För dig som är kallad till domstol som tilltalad. Är du är misstänkt för att ha begått ett brott kallas du för tilltalad. ... Domstolen ska sedan döma i målet, det vill säga ta ställning till om du är skyldig till brottet och vilket straff du i så fall ska få.

Vilka finns i rättssalen vid en rättegång?

De som är målsägande och tilltalad i ett brottmål kallas för parterna i målet. Det är oftast fyra domare med vid rättegången: en juristdomare som är ordförande och tre nämndemän. Ordföranden leder rättegången och håller ordning i rättssalen.

Vem bestämmer vilket straff en brottsling ska få?

När en domstol ska döma ut ett straff för ett brott så måste de först kontrollera vilken straffskala det aktuella brottet har. Straffskalan framgår av att det i straffbestämmelsen anges det lindrigaste respektive strängaste straffet som domstolen får döma ut för brottet.

Vad finns det för olika påföljder?

De påföljder man kan dömas till är: böter, villkorlig dom, skyddstillsyn, fängelse, vård, samhällstjänst.

Vem beslutar att åtal ska väckas i brottmål?

När brottsutredningen är klar beslutar åklagaren om åtal ska väckas eller inte. Om åtal väcks ställs gärningspersonen inför rätta. Brottsoffret får därmed en möjlighet att berätta vad hon eller han har blivit utsatt för.

Vad kallas den person som rättegången hålls för som kan ha blivit utsatt för det brott som behandlas?

För dig som är kallad till domstol som målsägande. Har du blivit utsatt för ett brott kallas du för målsägande. Vid rättegången ska du höras om det brott du har blivit utsatt för. Din berättelse av vad det är som har hänt är viktig och kan ha stor betydelse för domstolens beslut.

Relaterade inlägg: