Vilken djurgrupp tillhör ekorren?

Innehållsförteckning

Vilken djurgrupp tillhör ekorren?

Vilken djurgrupp tillhör ekorren?

Ekorre
Systematik
OrdningGnagare Rodentia
FamiljEkorrar Sciuridae
SläkteTrädekorrar Sciurus
ArtEkorre S. vulgaris

Vad är ekorren släkt med?

Trädekorrar (Sciurus) är ett släkte av gnagare som tillhör familjen ekorrar (Sciuridae). En egenskap som är typisk, men inte unik, är att de har mycket yvig svans. Totalt 31 arter är kända av detta släkte. En av dem finns representerad i Sverige, ekorre.

Var kommer namnet ekorre ifrån?

Ursprung och förekomst. Vår svenska ekorre har det vetenskapliga namnet Sciurus vulgaris. Sciurus är släktnamnet och betyder "han som skuggar sig med svansen".

Hur gammal blir en ekorre?

Alpine marmot: 15 – 18 years Siberian chipmunk: 6 – 10 years Squirrels/Lifespan

Var lever ekorrar?

Ekorrar går inte i ide under vintern, men de är bara aktiva några få timmar om dagen. Resten av tiden vilar de eller sover i sitt bo.

Hur många arter av ekorre finns det i världen?

Den finns representerad på alla kontinenter utom Australien, Nya Guinea, Madagaskar och Antarktis. Dessutom saknas de i vissa öknar. Enligt Mammal Species of the World listas 51 släkten med tillsammans 2 arter i familjen men systematiken är delvis oklar.

Var sover ekorren?

Ekorrar går inte i ide under vintern, men de är bara aktiva några få timmar om dagen. Resten av tiden vilar de eller sover i sitt bo.

Är ekorren fridlyst?

Är fridlyst I Sverige är ekorren fridlyst sedan år 2000. Vår ekorre, även kallad röd ekorre, var under en period rödlistad på Europanivå.

När är ekorrar aktiva?

Ekorren har rödbrun päls om sommaren och gråbrun om vintern, i Norrland nästan rent grå. Buken är gråvit. Den är aktiv dagtid, allra mest strax efter gryningen. Ofta hör man dess smackande och tjattrande läte, och inte minst knakande när den tar sig fram bland träden.

Är ekorrar skadedjur?

Om ekorrar kommer in i byggnader, exempelvis vindsutrymmen, och om det vill sig illa kan de orsaka skada inomhus genom att de gnager på virke, byggnadsmaterial och elkablar. Ekorrar är inte totalfredade, men de är fridlysta under vissa perioder av året, och det ser lite olika ut i landets delar.

Relaterade inlägg: