Vad krävs för att bli resident i Spanien?

Innehållsförteckning

Vad krävs för att bli resident i Spanien?

Vad krävs för att bli resident i Spanien?

För att kunna ansöka om residencia och få lov att stanna i landet mer än 90 dagar, behöver man kunna visa att man har en månadsinkomst på minst 400 euro/ månad som kommer in på ett spanskt bankkonto. Man måste även visa upp ett personbevis, ett hyreskontrakt, pass och NIE- nummer.

Vad är Empadronamiento?

Enligt lag så måste alla som bor i Spanien i mer än 180 dagar om året registrera sig i "padrón", vilket är en officiell lista av alla som bor i en viss kommun. Termen “empadronamiento”, även kallat “padrón municipal de habitantes”, är ett kommunalt register eller ett folkräkningsregister, ungefär som en röstlängd.

Vad är IBI i Spanien?

IBI är en kommunal fastighetsskatt som man betalar oavsett om man är bosatt eller inte i Spanien. Den beräknas utifrån fastighetens taxeringsvärde som fastställs av kommunen.

Hur många svenskar äger fastigheter i Spanien?

639 bostäder i Spanien fick svenska ägare under fjärde kvartalet 2019. Det var 9,9 procent färre än samma period året innan, enligt mäklaren Bjurfors. På helåret är minskningen 25,7 procent sedan svenskar sammanlagt köpt 2 806 bostäder i Spanien. Det är den lägsta siffran sedan 2015.

Hur många dagar får man vara i Spanien?

Spanien tillhör EU:s medlemsländer, liksom Sverige. Det gör att du som är svensk medborgare enkelt kan flytta. Du behöver inte ansöka om visum, det enda som krävs är ett svenskt pass. Det ger dig rätt att stanna i landet i upp till tre månader.

Vad gäller för inresa till Sverige från Spanien?

Reser du från Spanien påverkas du inte av inreseförbudet oavsett medborgarskap. Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige kan återvända till sina hem även om de reser in från tredjeland. Inreseförbudet gäller inte heller för personer som har särskilt viktiga skäl att resa till Sverige.

När ska man skriva ut sig ur Sverige?

Man blir enligt folkbokföringslagen (20§) avregistrerad från folkbokföringen som utflyttad ifall man bor och studerar utanför Sverige under minst ett år. För dig som inte anmäler utflyttning kan detta ske utan din vetskap.

Relaterade inlägg: