Hur smittsamt är kattsnuva?

Innehållsförteckning

Hur smittsamt är kattsnuva?

Hur smittsamt är kattsnuva?

Smitta överförs mellan individer genom direktkontakt mellan katter, droppsmitta som t ex när en katt nyser, eller indirekt kontakt då en frisk katt exponeras för sekretioner från en infekterad katt via ytor i omgivningen som exempelvis gemensamma mat- och vattenskålar.

Hur kan man se om en katt har feber?

En rektaltemperatur över 39 grader C räknas som förhöjd på hund och katt. Här kan du läsa mer om symptom, diagnos och behandling av feber - och när det är dags att kontakta veterinär!

Hur lång tid tar kattsnuva?

De flesta katter blir friska efter någon vecka. Om katten har infekterats med herpesvirus kan de få en infektion som är latent, det vill säga finns kvar i kroppen. Katten kan få utbrott av kattsnuva i samband med till exempel stress.

Kan kattsnuva smitta hundar?

Det kan dock smitta mellan olika djurslag, t ex mellan hund och katt. Bakterien kan överleva i minst 10 dagar i miljön. Infektion med B. bronchiseptica orsakar vanligen större problem när många katter lever tillsammans än i hushåll med bara enstaka katter.

Hur vanligt är det med kattpest?

Eftersom många svenska katter är vaccinerade mot kattpest så är det inte så vanligt med utbrott av kattpest i Sverige, men det förekommer, och då framförallt i områden där många katter bor tätt och där katterna inte är vaccinerade. Även andra kattdjur kan infekteras samt även rävar, minkar och tvättbjörnar.

Relaterade inlägg: