Vad är agna?

Innehållsförteckning

Vad är agna?

Vad är agna?

Agna betyder ungefär detsamma som förse med bete.

Vad är agn vete?

Agnar (fr. enveloppe="kuvert", eng. husk) är blomfjäll i sädens blomställningar. Utanpå småaxen (se > Säds anatomi) sitter två agnar vilka benämns övre och nedre skärmfjäll eller tomfjäll (eng.

Vad betyder angla?

Angla betyder fånga fisk.

Vad är Gråben för varg?

Ulven (äldre ord för varg) hade just varg (i betydelsen 'främling', 'våldsverkare', 'dråpare', 'strypare') som noanamn. När ordet "varg" tappade karaktären av noanamn övergick man till andra noanamn. En del anspelade på 'grå': till exempel Gråben, Gråfot, Den grå eller Fadan grå.

Vad lockar fiskar?

Mäskning: man kan locka in fisken till fiskeplatsen med hjälp av fiskmat (mäsk) som luktar och smakar gott för fisken. Mäsk går att köpa färdigblandat, eller göra själv. Till många arter fungerar det bra med lite ströbröd och bitar av det man tänker ha på kroken. Blanda med vatten så att konsistensen blir lagom.

Vad betyder att skilja agnarna från vetet?

Vi plöjer igenom tidningar och böcker, tröskar oss igenom trista arbetsuppgifter utan att tänka på allmogens slit vid slagorna på logen, och vi skiljer agnarna från vetet, ett uttryck som går tillbaka på Bibeln och syftar på den ålderdomliga metoden att med en kastskovel få de tomma och lätta agnarna att virvla åt ...

Relaterade inlägg: