Vad betyder snö på samiska?

Innehållsförteckning

Vad betyder snö på samiska?

Vad betyder snö på samiska?

För mig är svaret givet: Snö! Eller lopme som de säger på sydsamiska. För samerna, precis som för skidåkare, är bra snö olika saker olika dagar. Dock, bra lopme innebär alltid bra jåhtedh, ett bra skidföre.

Vad är en JAUR?

Ordet jávrre har du säkert redan listat ut betyder sjö. För att beskriva en sjö finns flera varianter. Jaure/jávrre, ávrre eller haure/hávrre. Det sistnämnda ordet används för större sjöar, exempelvis Virihaure som är områdets största, och enligt många också den vackraste.

Var pratar man nordsamiska?

Det nordsamiska området sträcker sig från Gällivare i söder till Utsjoki i Finland i norr. Det är den största samiska dialekten med uppskattningsvis 15-17 000 talare. Det finns språkliga miljöer där nordsamiska är det dominerande språket, men dessa ligger i norra Norge.

Vad betyder Nikkaluokta?

Sveriges högsta fjäll har namnet Kebnekaise, som betyder Kitteltoppen. Det stavas med nordsamiskt skrivsätt: Giebmegáisi . Troligen har de som gjorde de första kartorna missuppfattat placeringen och satt fel namn på fel fjäll. ... Nikkaluokta betyder Nikkas vik och stavas med nordsamisk stavning: Nihkkáluokta.

Hur många ord för snö på samiska?

Skidföre och renbete beskrivs med olika ord, även om snön är densamma.” Alllt som allt räknar författarna att det finns mer än 300 samisk ord för olika snöförhållanden. Här är några av snöorden. Vahtsa, litegrann nysnö, en eller två tum, som kommer ovanpå tidigare snö.

Hur många ord för snö har inuiterna?

Inuiter lever omgivna av snö, så det förefaller naturligt att de borde ha många ord för det, men är det sant? Talrika böcker och TV-program hävdar att inuiter har mellan olika ord för snö, men faktiskt är det hela en bluff – eller rättare sagt ett missförstånd.

Vad betyder Tjåkko?

I de samiska ortnamnen återfinns ord som är specifika för samernas levnadsbetingelser i fjällen, t ex flera ord för fjäll med olika innehåll: cohkka (tjåkka) som betyder fjälltopp, gaisi (kaise) som betyder brant högfjäll och oaivi (åive) som betyder huvudformat fjäll.

Vad betyder vardo?

Några större öar utanför vägnätet I Vårdö är; Balderön, Bergö, Hamnö, Harskär, Ledsöra, Långersö, Trätö, Vikarskär, Väderskär, Ådö och Östra skäret.

Vart pratar man samiska i Sverige?

Områden där samiska talas Det sträcker sig från Kolahalvön i Ryssland, över finska Lappland, via landskapet Lappland i norra Sverige samt landskapen Jämtland, Härjedalen och norra Dalarna till Norges kust och inland.

Varför pratar man samiska i Sverige?

Många tror att samiska liksom finska är ett enda språk, som alla samer talar. Samiska talas av samer och språket är besläktat med finskan. Men egentligen handlar det om flera samiska språk. Och långt ifrån alla samer talar samiska pågrund av det språkliga förtrycket under 1900-talet.

Relaterade inlägg: