Varför diarium?

Innehållsförteckning

Varför diarium?

Varför diarium?

Diarium är en form av register som används för att hålla ordning på kommunens allmänna handlingar. I kommunen är varje nämnd en egen myndighet och därför finns det flera diarier. Handlingar kan också hållas ordnade på annat vis om kraven på återsökning och kontroll uppfylls.

Vad är det diarienummer?

Varje handling som registreras i ett diarium läggs in i ett ärende som har en unik beteckning, ett diarienummer. Ett ärende kan innehålla en eller flera handlingar.

Vilka handlingar ska diarieföras?

Exempel på handlingar som ska diarieföras: Avtal och kontrakt. Beslut eller interna skrivelser av formell karaktär. Beslut för överklagande på fråga om utlämnande av handling.

Vad gör man när man Diarieför?

En myndighet diarieför sina allmänna handlingar bl. a. som stöd för verksamheten så att handlingar i olika ärenden hålls samlade på ett ordnat sätt. Ett diarium behövs även för att uppfylla offentlighets- principen.

Vad är syftet med arkivlagen och vad är ett diarium?

Arkivlagen säger att alla myndigheters arkiv skall bevaras, hållas ordnade och vårdas så att de tillgodoser: rätten för medborgarna att ta del av allmänna handlingar, behovet av information för rättskipningen och förvaltningen, och. forskningens behov.

Varför arkivering?

Arkivering är ett begrepp som innebär att man inordnar handlingar, såsom dokument, i ett utrymme, ett arkiv, för förvaring. Syftet med arkivering var från början att bevara dokument för en organisations eget behov, bland annat för att kunna bevisa transaktioner och beslut som fattats.

Är ärendenummer och diarienummer samma?

För varje handling skapas ett ärende och ett ärende kan bestå av flera registrerade handlingar. Varje ärende har ett ärendenummer ofta kallat diarienummer.

Hur skriver man diarienummer?

Diarienumret består av prefix som anger diarieserie, årtal samt ett löpnummer, och ska skrivas ut i sin helhet (t ex V-2013-0001). KS-kod bör anges i anslutning till diarienumret. Vilka handlingar som är allmänna och därmed ska diarieföras framgår av dokumenthanteringsplan.

Vad ska registreras?

Grundregeln är att alla handlingar/all information som har kommit in till eller upprättats hos en myndighet ska registreras. Offentlighets- och sekretesslagen innehåller dock några undantag....Följande behöver inte registreras

  • reklam och broschyrer.
  • felsända handlingar.
  • handlingar med meningslöst eller obegripligt innehåll.

Vilka Mail ska diarieföras?

E-postmeddelanden ska diarieföras enligt precis samma regler som vanliga pappershandlingar. Huvudregeln är att inkomna och upprättade handlingar utan dröjsmål ska registreras. Sekretessbelagda handlingar skall alltid registreras.

Relaterade inlägg: