Varför utdikning?

Innehållsförteckning

Varför utdikning?

Varför utdikning?

Våtmarker är viktiga för miljön och för den biologiska mångfalden, dessutom gör de ofta att möjligheterna till jakt på fastigheten blir betydligt bättre. Sedan 1700-talet har det skett en omfattande utdikning i Sverige eftersom behovet av odlings- och skogsmark varit stort.

Vad betyder dika ut?

Dika betyder ungefär detsamma som dränera.

Hur fungerar dikning?

Genom att snabba på transporten av överskottsvattnet och däri lösta växtnäringsämnen från marken, kan täckdikning indirekt bidra till övergödningen av hav och sjöar. Detta kan dock ofta motverkas av att grödan tar upp mer växtnäring, vilket minskar mängden kvarvarande växtnäring som kan lakas ut.

Vad betyder dika åkrar?

Ett dike är en mänskligt skapad anordning i marken avsedd att dränera överskottsvatten från exempelvis åkrar, skogsmark, vägar och järnvägar. Man skiljer på öppna diken och täckdiken. Så länge det inte handlar om att avleda dagvatten, räknas nydikning juridiskt sett oftast som markavvattning.

Varför gör man diken?

Enligt Vägver- ket (1994a) ska ett dike med syftet att avvattna vägen kunna ”samla upp och avleda dagvatten från vägytan och vägområdet så att översvämning, skadlig grundvattensänkning, skada på dränering och andra olägenheter inte uppstår”.

Varför gräver man diken?

Det finns olika orsaker till att du kan behöva rensa diken: Material som rasat från kanterna eller förts med vattnet, samlas på botten. Växter etableras i diket. Grenar och andra träddelar faller ned i diket eller hamnar där i samband med avverkning.

Vad menas med aktivera?

Aktivera betyder i stort sett samma sak som trigga.

Får markavvattning ske i ett certifierat skogsbruk?

Markavvattning kräver tillstånd För markavvattning behöver du alltid tillstånd från länsstyrelsen. I stora delar av södra och mellersta Sverige råder ett generellt förbud mot markavvattning. Om det finns särskilda skäl får länsstyrelsen medge undantag från förbudet.

Hur Täckdika?

Täckdikning innebär att man lägger ned rörledningar i marken för att leda bort vattnet. Ledningarna kan delas in i två olika typer; sugledningar och stamledningar.

Relaterade inlägg: