Vad är diskursiv praktik?

Innehållsförteckning

Vad är diskursiv praktik?

Vad är diskursiv praktik?

Aktivitet i samspel mellan individ och omvärldens människor, djur, institutioner och så vidare, varigenom de positionerar sig i förhållande till varandra med ledning av hur de förstår och känner för varandras avsikter, tolkningar, känslor och sätt att uttrycka sig.

Vad betyder diskursiv miljö?

Diskursiv kunskap (från latinets discurro, "löpa fram och tillbaka") innebär att man kommer fram till kunskap genom tänkande/resonerande i ett eller flera mellanled och sedan drar en slutsats. Ett exempel är att ditt barn vaknar på morgonen med diffusa tecken på förkylning.

Vad betyder diskurs sociologi?

Begreppet diskurs landade på 1990-talet. ... Man menar att vårt förhållande till verkligheten upprätthålls genom olika diskurser, eller att vi till och med är styrda av olika diskurser. Den forskare som oftast förknippas med diskursbegreppet är den franske idéhistorikern och filosofen Michel Foucault.

Vad är en Diskursteori?

Det finns flera olika inriktningar inom diskursanalysen, varav diskursteorin är en. Den har mer inriktning på abstrakta, samhälleliga diskurser och har analysverktyg som ursprungligen kommer från lingvistiken och strukturalismen. ... Kring diskursen ligger det diskursiva fältet.

Vad är en social praktik?

Exempelvis: en social praktik och kulturell praktik kan innebära ett visst handlingsmönster och ett visst ställningstagande som bygger på förväntningar hos sociala normer och sociala spelregler. ...

Vad är diskursiv text?

Diskursivt skrivande kallas det skrivande som är ämnesrelaterat, faktabaserat, resonerande, beskrivande, argumenterande och utredande.

Relaterade inlägg: