Vad är Distanslöpning bra för?

Innehållsförteckning

Vad är Distanslöpning bra för?

Vad är Distanslöpning bra för?

Varför ska du träna långdistans?

  • DU FÖREBYGGER SKADOR. För att förebygga risken för skador och förbereda kroppen för snabbare och hårdare pass är det viktigt att ha en stark bas. ...
  • DU FÅR BÄTTRE LÖPEKONOMI. ...
  • KROPPENS SYRETRANSPORT EFFEKTIVISERAS. ...
  • DU FÅR STÖRRE VARIATION I TRÄNINGEN. ...
  • DET ÄR SOCIALT OCH MOTIVERANDE.

Vad är distans träning?

Sammanfattning. Distansträning – ”vanlig” träning: Att springa/promenera raskt för att det är skönt i ett relativt konstant tempo och utan att ta ut sig fullständigt.

Varför Distanspass?

Distanspassens syfte är ju dels att förbättra uthålligheten men även lära kroppen att springa länge och förbereda sig för långa lopp. Inom nästan alla konditionsidrotter har man sedan urminnes tider ett längre distanspass i veckan. Hellre kontinuitet och lite kortare distanspass än för långa distanspass då och då.

Vad är skillnaden mellan distans och intervallträning?

När det gäller distansträning verkar det som om den har betydligt sämre effekt än intervallträning på syreupptagningsförmågan, men bättre effekt på arbetsekonomi och lika bra effekt som högintensiva intervaller på nyttjandegraden.

Varför är det bra att löpa?

Studier visar att idrott, och därmed löpning, är bra för din hälsa. Regelbunden fysisk aktivitet hjälper till att upprätthålla det muskuloskeletala systemet (muskler och ben) och minskar risken för diabetes, högt kolesterol, högt blodtryck och till och med hjärt-kärlsjukdomar.

Vad är distans löpning?

Distanslöpning är grunden i löpträning. Distansen är självklart olika för olika löpare, men med distansträning menar vi här ett träningspass som åtminstone är 30 minuter och max 90 minuter. Distanslöpning är grunden i löpträning. ... Distansträning bedrivs i ett lugnt och jämnt tempo.

Vad gör Distansträning?

Syftet med distansträning är att anpassa kroppen till långvarigt arbete, det vill säga förbättra uthälligheten. I de flesta idrotter inneär detta en träningstid på 2-4 timmar med förhällandevis lågt tempo. ... Ibland skiljer man på kort och lång distansträning. Tempot är dock samma i båda fallen, det är tiden som varierar.

Vad är Distansfart löpning?

Distansträning innebär en sammanhängande löprunda på 15-75 minuter i ditt eget lugna tempo. Här kan du utgå från det som kallas för "pratfart" vilket innebär att du ska kunna föra en konversation med en vän. Om du behöver blanda in gång för att kunna prata så är det löpning blandat med gång som är din distansfart.

Vad är syftet med distansträning?

Syftet med distansträning är att anpassa kroppen till långvarigt arbete, det vill säga förbättra uthälligheten. I de flesta idrotter inneär detta en träningstid på 2-4 timmar med förhällandevis lågt tempo. Elitcyklister är ute ännu längre. Ibland skiljer man på kort och lång distansträning.

Varför är det bra att springa intervaller?

Vad händer i kroppen när du tränar intervaller: Ditt hjärta blir starkare och större vilket gör att de kan pumpa ut mer blod i varje slag. Det innebär i sin tur att även att din vilopuls sjunker och att hjärtat inte behöver slå så många slag per minut. Dina lungor blir starkare vilket göra att blodet syresätts bättre.

Relaterade inlägg: