Vad syftar Patientlagen till?

Innehållsförteckning

Vad syftar Patientlagen till?

Vad syftar Patientlagen till?

Patientlagen ska främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet. ... Den innehåller bestämmelser som rör patientens möjlighet till inflytande i hälso- och sjukvården eller som har direkt betydelse för vårdens utformning.

Vad innebär principen om självbestämmande?

Den innebär att alla människor har samma rättigheter i samhället oberoende av religion och ras samt att få sina rättigheter respekterade. Självbestämmandeprincipen innebär att människor bör få bestämma över sitt liv. Detta ska beaktas i varje situation, om den inte överskrider gränser för andras självbestämmande.

Vad innefattar Patientlagen?

Om patientlagen Syftet med patientlagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet. Patientlagen reglerar bland annat möjligheten att välja öppen vård både inom sin egen hemregion och i andra regioner.

För vem gäller Patientlagen?

1 § gäller endast hälso- och sjukvårdsverksamhet som bedrivs med en region som huvudman. Lag (2019:964). 3 § Lagen omfattar inte tandvård enligt tandvårdslagen (1985:125). ... Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården.

Vad gör öppenvården?

Öppenvård är all vård som inte kräver att du blir inlagd på sjukhus. Det kan till exempel vara besök hos allmänläkare eller sjuksköterska på en vårdcentral, eller besök hos en specialistläkare.

Vad är syftet med lex Maria?

Vårdgivaren ska utreda och anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Denna regel kallas lex Maria.

Vad innebär principen om att göra gott?

Rättviseprincipen 4. innebär att man bör behandla patienter med lika behov lika. Det är alltså patientens behov av medicinsk behandling som ska avgöra hur man handlar, inte t ex patientens kulturella bak- grund, kön, sociala status eller bostadsort.

Vilka är de etiska begrepp?

Vår etik eller moral talar om för oss vilka handlingar som anses rätt och vad vi bör eftersträva eller undvika i moraliska situationer. Etik och moral handlar alltså om vad som är gott och ont, rätt och fel. Men det är viktigt att skilja på vad som är rätt och fel enligt juridiska lagar och ur ett etiskt perspektiv.

Vad säger Patientlagen om patientens rätt till information?

Vad säger lagen? Den nya patientlagen innebär bland annat att vårdpersonalen har utökad och förtydligad informationsplikt. Informationen ska ges på patientens villkor och anpassas till individuella förutsättningar. ... Patienten ska kunna förstå informationen, vara delaktig och ge samtycke till sin vård.

Vilka lagar arbetar man efter i hemsjukvården?

Lagstiftning

  • Hälso- och sjukvårdslagen. Hälso- och sjukvårdslagen är en målinriktad ramlag. ...
  • Tandvårdslagen. ...
  • Patientlagen. ...
  • Patientsäkerhetslagen. ...
  • Patientdatalagen. ...
  • Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd med mera. ...
  • Vårdgivarens skyldigheter. ...
  • Fast vårdkontakt och individuell planering.

Relaterade inlägg: