Vad är en rättspraxis?

Innehållsförteckning

Vad är en rättspraxis?

Vad är en rättspraxis?

Den kunskap om gällande rätt som kan utläsas från domskäl från de högre domstolarna. I svensk rätt är framförallt Högsta domstolen en viktig källa för rättspraxis.

Är Nja praxis?

Högsta domstolen (HD) HD:s avgöranden publiceras i Nytt Juridisk Arkiv I (NJA I). ... Detta är den auktoritativa källan för avgöranden från HD. I NJA I finns även referat av avgöranden som domstolen inte anser är vägledande och de kallas då notiser. Exempel på hänvisning till referat: NJA 2013 s.

Vad är ett prejudikat?

Ett avgörande från Högsta domstolen i en viss rättsfråga. Domstolar är inte enligt lag bundna att följa prejudikaten, men i praktiken uppfattar lägre instanser prejudikaten som mer eller mindre bindande när de ska avgöra liknande frågor.

Vad avgör om något är en rättskälla eller inte?

Författningar. Författningar, det vill säga grundlagar, lagar och förordningar, är den främsta rättskällan och de är bindande för domstolarna. ... Grundlagar står över "vanliga" lagar och förordningar, något som betyder att vid konflikt mellan en grundlag och andra författningar ska grundlagens innebörd gälla.

Vad är rättspraxis för något ge exempel?

Praxis innebär i regel att Högsta domstolen avgjort i ett mål att en bestämmelse skall tolkas på ett visst sätt, och alla efterkommande rättegångar som har att bedöma överträdelsen av samma bestämmelse, skall tolka den på samma sätt.

Hur hittar man rättspraxis?

Det finns diverse tryckta samlingar av rättspraxis inom olika områden som t. ex. Rättsfallssamling i familjerätt. Via databaserna Juno och Infosoc kan man söka rättsfall från många olika svenska domstolar.

Är praxis och prejudikat samma sak?

Prejudikat är vägledande domar från högsta instanser inom respektive gren i rättsväsendet, såsom Högsta domstolen, Högsta förvaltningsdomstolen och Migrationsöverdomstolen. ... Praxis är ett mera vitt begrepp för domstolars avgöranden.

Vad publiceras i Nja?

Referat av Högsta domstolens domar publiceras i Nytt Juridiskt Arkiv (NJA), cirka fyra månader efter det att dom eller beslut har meddelats. ... Benämningen är ett slags arbetsnamn som syftar till att, utöver målnummer och NJA-nummer, förenkla igenkännandet av och hänvisningar till rättsfallet.

Hur kommer ett prejudikat till?

Ett prejudikat är en dom eller ett beslut av en domstol eller myndighet som för framtida avgöranden, beslut eller ärenden med likartade omständigheter uppfattas som en regel och blir vägledande.

Vem kallas prejudikat?

Prejudikat (av lat. praejudicatus; prae, "före, på förhand", ius, "rätt, lag", dicio, "myndighet, välde"), ett inom juridiken vanligt begrepp som innebär att tidigare dom, beslut eller utslag i en domstol fungerar som regel eller vägledning i senare inträffade mål eller ärenden med likartade omständigheter.

Relaterade inlägg: