Vad är allmän pensionsavgift?

Innehållsförteckning

Vad är allmän pensionsavgift?

Vad är allmän pensionsavgift?

Så fungerar allmän pension Varje år avsätts 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst det vill säga lön och andra skattepliktiga ersättningar upp till 7,5 inkomstbasbelopp till allmän pension. Den största delen, 16 procent, går till inkomstpensionen. Resterande mindre del, 2,5 procent, går till premiepensionen.

Vad räknas som pensionsgrundande inkomst?

* Den pensionsgrundande inkomsten är din inkomst minskad med den allmänna pensionsavgiften med 7 procent. Det innebär att den högsta pensionsgrundande inkomsten år 20 500 kronor eller 44 375 kronor per månad, som är 7,5 inkomstbasbelopp.

Är allmän pension livsvarig?

När du går i pension används ditt kontosaldo, det du sparat ihop under livet, till att beräkna din årliga pension för resten av livet. Det kan liknas vid att du tar ut pengarna från ditt konto och köper en livsvarig livränta för pengarna.

Hur länge betalar man in till pension?

Den kollektivavtalade skyldigheten för arbetsgivaren att betala ITP1 gäller bara fram till du fyller 65. Även i det fallet går det dock bra att komma överens om att betalningarna ska fortsätta även efter 65 års ålder.

Hur finansieras allmän pension?

Pensionsrätterna som registreras på dina pensionskonton finansieras genom tre olika pensionsavgifter: allmän pensionsavgift, arbetsgivaravgift och statlig ålderspensionsavgift. ... arbetsgivaravgift (motsvarande för egenföretagare är egenavgift) statlig ålderspensionsavgift.

Vem betalar allmän pension?

Pensionsmyndigheten ansvarar för den allmänna pensionen Från och med den 1 januari 2010 har Pensionsmyndigheten övertagit ansvaret för följande förmåner: Ålderspension, Efterlevandepension.

Är alla inkomst pensionsgrundande?

Hela inkomsten är inte pensionsgrundande Det finns en övre gräns för hur hög PGI du kan få per år (inkomsttak). ... När Skatteverket beräknar din PGI görs ett avdrag för den allmänna pensionsavgiften som är 7 procent av inkomsten. Det innebär att du får PGI på 93 procent av din inkomst upp till inkomsttaket.

Vad är pensionsmedförande lön?

Vad menar vi med pensionsmedförande lön?

  • aktuell fast lön inklusive fasta tillägg.
  • skattepliktiga naturaförmåner i form av helt fri kost eller bostad.
  • ett genomsnitt av de tre föregående årens rörliga inkomster, till exempel provision.

Är allmän pension och ålderspension samma sak?

Allmän pension är den pension du har rätt till enligt lag och som betalas ut av Pensionsmyndigheten. Den allmänna ålderspensionen består av inkomstpension, inkomstpensionstillägg, premiepension, garantipension och tilläggspension. Personer födda före 1938 får hela sin pension som tilläggspension.

Är det efterlevandeskydd på allmän pension?

Efterlevandeskydd för premiepensionen kan tecknas från och med första gången du ansöker om allmän pension när du loggar in på Mina sidor. ... Skyddet innebär att om du dör innan din make/sambo kommer han eller hon att få din premiepension utbetald till sig under resten av sitt liv.

Relaterade inlägg: