Vad står Dot för?

Innehållsförteckning

Vad står Dot för?

Vad står Dot för?

DOT-Nr (Department of Transportation USA) ger information om tillverknings datum. Tidigare kunde man bara konstatera om däcket var från 90 talet, om det var märkt med en trekant var det från (80 talet). ... Exempel: Talet 0100 betyder att däcket producerades den första veckan år 2000.

Vad betyder nr på däck?

Tillverkningsdatumet anges på däckets sida Däckets tillverkningsdatum anges på sidan av däcket med så kallad DOT-märkning. De två första siffrorna i den fyrsiffriga koden anger tillverkningsveckan och de två sista siffrorna tillverkningsåret. Till exempel betyder 1620 vecka 16 2020.

Vad menas med Däckprofil?

Däckdimension beteckning 55 = aspektförhållande däckprofil/höjd (% i förhållande till bredd) R = radialdäck (dess konstruktion) 16 = däckets inre diameter (tum) 94 = belastningsindex (load index)

Vad står XL för?

XL innebär att bilen kan ha däck med högre lastindex (Extra Load). I vårt exempel är lastindex 94. Om index var 91 skulle inte märkningen XL behövas.

Vad betyder Dot bromsvätska?

D.O.T.-klassificering av bromsvätska (Department of Transportation) och har indelats i fem generationer som är någorlunda kompatibla. DOT 5 är en silikonbaserad, icke-hygroskopisk bromsvätska som fanns innan DOT 4.

Vad gör bromsvätska?

Bromsvätskan gör att det är möjligt att sakta ner när du trycker på bromsen. Den aktiverar kraften som bildas när du trycker på bromspedalen och genom att föra över kraften till själva hjulet kan du bromsa in. Värme generas från den friktion som skapas när du bromsar och den kan skada bromsvätskan.

Vilka märkningar finns på däck?

Exempel: 205/55 R16. Den första siffran, 205, står för bredden på däckets bredaste del i millimeter. Andra siffran, 55, står för höjden på däcket angett i procent av bredden. Nästa siffra, 16, är fälgdiametern och R:et i dimensionsbeteckningen står för Radialdäck.

Vad betyder 98t på däck?

Belastningsindex är egentligen inget annat än ett numeriskt värde som anger den maximala lastvikten som varje däck klarar av. Den maximala kapaciteten per däck anges i kilogram (kg). Belastningsgrad och hastighetsindex bör ses tillsammans när man köper nya däck. Desto högre slutsiffra desto högre vikt.

Relaterade inlägg: