Vilken fjäril övervintrar?

Innehållsförteckning

Vilken fjäril övervintrar?

Vilken fjäril övervintrar?

Nässelfjärilen, liksom påfågelögat och citronfjärilen, övervintrar som fullvuxen fjäril. Detta till skillnad från de flesta andra fjärilar som övervintrar som ägg, larv eller puppa.

Var lever Nässelfjärilen?

Nässelfjärilen förekommer i hela Finland, även i norra Lappland. Fjärilen har länge varit en av Finlands vanligaste dagfjärilar, men sedan år 2000 har stammen minskat kraftigt. Under de allra senaste åren har den ändå börjat öka på nytt. Nässelfjärilen trivs i kulturlandskap, på ängar, i öppna skogar och i trädgårdar.

Hur har Nässelfjärilen fått sitt namn?

Nässelfjärilen heter Aglais Urticae på latinska och den tillhör familj Nymphalidae. Den hör till de första fjärilarna på våren precis som citronfjäril och påfågelöga. Nässelfjärilens lavar äter såklart nässlor så den fick namnet från.

Hur ser nässelfjäril ut?

Nässelfjärilen hör till familjen praktfjärilar. Vingarnas grundfärg och de ljusa fläckarna varierar något, men vingmönstret är i grunden typiskt. ... Nässelfjärilen är en medelstor fjärilsart som är lätt att känna igen. Hanen och honan ser lika ut och är svåra att särskilja i fält.

Hur överlever fjärilar på vintern?

Fjärilarna hittar en skyddad plats i en jordkällare, fågelholk, trapphus eller ladugård och sjunker ner i djup sömn. Vissa fjärilar klarar sig under en lös barkbit på ett träd eller till och med i täta bestånd av lingonris. Skulle det bli soligt kan de vakna och flyga ut under en dag för att sedan gå ner i vila igen.

Var lever fjärilslarver?

Leta på nässlor som står i klungor. Där ni hittade larverna kan ni ta mat till dem också, larverna vill ha färsk mat. De fjärilslarver som lever på nässlor är nässelfjäril, påfågelöga, vinbärsfuks, amiral och tistelfjäril.

När kommer nässelfjäril?

En solälskande fjäril som ofta finns där människor lever och bor. Det är en av de första fjärilarna som syns på våren då de övervintrar som fullt utvecklade fjärilar. När hösten kommer letar de sig in till skyddade platser som uthus, fågelholkar eller ihåliga träd.

Varför heter det Amiralfjäril?

Jag trodde det var en vacker nässelfjäril, men Emma visste att det var en praktfjäril kallad amiral. Den praktfulla amiralfjärilen som i sommar gästat oss hitflugen från sydligare trakter kanske har fått sitt hedersnamn av den berömde amiralen Lord Nelson. Flera svärmade i humlen framför huset.

Hur många ägg lägger en nässelfjäril?

Arten är ofta den första dagfjärilen som noteras under tidig vår och söker då nektar i de allra tidigast blommande växterna. Medan nässlorna ännu endast är centimeterhöga söker honorna upp solexponerade och vindskyddade miljöer där de lägger sina ägg i grupper om upp till 300.

Relaterade inlägg: