Vad menas dom?

Innehållsförteckning

Vad menas dom?

Vad menas dom?

Dom är en domstols slutliga, formella avgörande i saken prövad av en jury eller domare i en civilrättslig tvist eller ett brottmål. En dom kan också avgöra en oklarhet om ett rättsligt förhållande.

Finns i dom?

Medverkande
Jarl KulleJan Froman
Edvin AdolphsonViktor Günther, Margaretas far
Sigge FürstBert Hagson, bankvaktmästare
Isa QuenselLouise Günther, Margaretas mor
Gunnar SjöbergKarl-Evert Raeder

Är doms ett ord?

I dagens svenska anses dom ha en talspråklig prägel. Från och med 1998 års utgivning av Svenska Akademiens ordlista finns dom med som uppslagsord.

Vad är en fällande dom?

Fällande dom är dom i brottmål där domstolen bifaller åklagarens talan och finner den tilltalade skyldig till det av åklagaren åtalade gärningen. Motsatsen till fällande dom är frikännande. I Skottland och Nederländerna finns domslutet inte bevisat skyldig, vilket räknas som ett frikännande.

Är en del av dom?

Med en dom avses hela avgörandet som domstolen gör, inklusive domskäl och domslut. Domskälen och domslutet är alltså delar av en dom.

Vad är en deldom?

Tingsrätten har hållit huvudförhandling i beslagsmålet den 15, 16 och 18 februari 2021 och funnit att deldom kan meddelas mot tre av de fem tilltalade. - En deldom innebär att domstolen kan avgöra målet beträffande en eller flera tilltalade separat om målet i den delen är avklarat.

Kan leda till dom?

Om åklagaren väcker åtal blir det rättegång i domstol. Om det är ett mindre allvarligt brott kan domstolen besluta om dom utan rättegång. En åklagare har åtalsplikt för nästan alla brott. Det betyder att åklagaren alltid måste väcka åtal, om det finns tillräckliga bevis för att någon har begått ett brott.

Vad betyder åtalad i domstol?

Åtal innebär att åklagaren lämnar in en stämningsansökan till tingsrätten. Stämningsansökan innehåller information om vem som misstänks för brottet, vilka brott det handlar om och vilken bevisning åklagaren har. De flesta brott faller under allmänt åtal.

Relaterade inlägg: