Vad gör en växel?

Innehållsförteckning

Vad gör en växel?

Vad gör en växel?

Växling mellan stor rörelse och liten kraft och vice versa sker i hävstångskonstruktioner, . Den utgående axelns rörelse blir alltså motriktad den ingående för en sådan växel. Nedväxling innebär att den utgående axeln har lägre hastighet men högre vridmoment än den ingående, uppväxling tvärtom.

Hur fungerar en automatlåda?

fungerar det Med en automatlåda är själva motorn kopplad till något som kallas för en momentomvandlare, vilket gör så att motorn kan rotera även om bilen står still. I växellådan finns två växlar med två ytterligare växelbärare som snurrar runt dem, och allt detta sker runt en central kuggkrans.

Vad heter den del i växellådan som förflyttar växlarna?

Växellådor som då används är sekventiella, vilket innebär att växlingen sker genom att förflytta växelspaken (eller paddeln) i samma riktning vid varje uppväxling och motsatt riktning vid nedväxling, till skillnad mot traditionella växellådor där växelspaken skall förflyttas i H-form.

Hur fungerar en steglös växellåda?

Steglös växellåda Den steglösa växellådan, eller CVT för Continuously Variable Transmission, är väl den mest automatiska av alla lådor. Den har nämligen inga fasta växlingssteg överhuvudtaget utan ändrar utväxling kontinuerligt så att motorn alltid kan hållas på det varvtal där den trivs allra bäst.

Hur är en automatlåda uppbyggd?

En automatlåda styrs och är uppbyggd av planetväxlar, lameller och styrs av oljetryck och ventiler som öppnar och stänger osv. den har också en turbin/converter som pumpar olja ist.

Relaterade inlägg: