Vad ska man göra om en tand går sönder?

Innehållsförteckning

Vad ska man göra om en tand går sönder?

Vad ska man göra om en tand går sönder?

Om en mindre bit av din tand lossnat brukar tandläkaren rekommendera en kompositfyllning. Komposit är en plast och lagningen blir en naturlig del av tanden. Vid enstaka fall går det att sätta tillbaka en liten flisa som lossnat och därför kan det vara bra att om möjligt ta med flisan till tandläkaren.

Hur vet man om en tand är sprucken?

De orsakar ingen smärta och behöver ingen typ av behandling. – En sprucken tandspets förekommer vanligtvis kring fyllningar. De brukar inte påverka tandens pulpa och därmed gör de sällan ont. – En spricka som sträcker sig in under tandköttet kan förekomma vid en lodrät sprickatanden.

När en tand går sönder?

Ibland behöver en tand lagas för att en gammal lagning har gått sönder eller för att tanden har blivit skadad. Det är viktigt att laga en tand som gått sönder. I en trasig tand blir det ofta karies eftersom det blir svårare att hålla tanden ren från bakterier.

Kan man laga en spricka i en tand?

En sprucken tand kräver behandling Tandläkaren kan laga större sprickor med fyllningsmaterial. Ibland går sprickan djupt ner till tandens pulpa. Då krävs rotbehandling innan tanden kan lagas.

Relaterade inlägg: