Vad händer om man inte följer arbetsmiljölagen?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte följer arbetsmiljölagen?

Vad händer om man inte följer arbetsmiljölagen?

Du som arbetsgivare kan fortfarande dömas till böter om du lämnar oriktiga uppgifter, tar bort en skyddsanordning eller om du bryter mot din skyldighet att anmäla olycksfall och allvarliga tillbud till oss. Böter som påföljd finns även kvar för vissa bestämmelser om minderåriga.

Vem ska se till att planerade arbetsmiljöåtgärder har genomförts?

Exempel på krav Arbetsmiljöverket kan rikta till arbetsgivare som inte lever upp till 10§. Ni ska i en skriftlig handlingsplan dokumentera de arbetsmiljöåtgärder som ni anser behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall och som ni inte genomför omedelbart.

Varför finns Sam?

När du som arbetsgivare ska arbeta med arbetsmiljön behöver du göra detta systematiskt och planerat. Föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete består av ett antal aktiviteter samt förutsättningar för dessa aktiviteter.

Hur ofta ska en skyddsrond genomföras?

Skyddsronder ska genomföras minst två gånger per år. Skyddsombud ska medverka och handlingsplaner dokumenteras. Vid varje arbetsställe bör regelbunden översyn ske genom skyddsrond. Arbetsgivaren ska i den utsträckning verksamheten kräver dokumentera arbetsmiljön och arbetet med denna.

Relaterade inlägg: