Kan ett födelsemärke försvinna?

Innehållsförteckning

Kan ett födelsemärke försvinna?

Kan ett födelsemärke försvinna?

Antalet pigmenterade födelsemärken ökar normalt fram till 30-årsåldern. Leverfläckar är vanligtvis helt ofarliga men försvinner inte av sig själva. De kan avlägsnas om de är missprydande eller börjar ändra form.

Vad händer om man drar bort ett födelsemärke?

Du får ett ärr efter ingreppet Allt som blir kvar sedan du har tagit bort ett födelsemärke är ett litet ärr i huden. I början är ärret rodnat, men det blir blekare med tiden. Det brukar ta mellan ett halvår och ett år innan ärret har läkt tillräckligt mycket för att du ska kunna se hur det kommer att bli.

Kan födelsemärken komma tillbaka?

Vad händer om födelsemärket kommer tillbaka? Hudförändringar som tas bort kommer ytterst sällan tillbaka, skulle någon eller del av hudförändringen komma tillbaka ber vi Dig att avvakta 6 månader innan återbesök. Vid återbesöket hjälper vi Dig kostnadsfritt, du bokar en tid som vanlig (via telefon eller onlinebokning).

Varför får man nya födelsemärken?

I huden finns ett ämne som heter melanin och ibland är koncentrationen av melanin högre på ett visst ställe. Då uppstår ett födelsemärke. Orsaken till denna melaninansamling är både genetisk och ett resultat av att huden utsätts för solljus.

Hur vet man om födelsemärken är farliga?

Det kan också se ut som ett födelsemärke eller en leverfläck som börjar förändras. Det här kan vara tecken på att en förändring är ett malignt melanom: Den är oregelbunden i formen och ojämn i kanten. Den är ojämn i färgen: till exempel olika nyanser av brunt, svart, rött, rosa, blått eller vitt.

Hur tar man bort ett födelsemärke?

Läkaren tar bort en avlång, båtformad bit hud med födelsemärket i mitten, om det är ett runt märke. Då blir det lättare att sy ihop sårkanterna utan att huden veckas. Stygnen täcks sedan med ett förband. Hur lång tid stygnen ska sitta kvar kan variera mellan 1–3 veckor beroende på var på kroppen ingreppet har gjorts.

Relaterade inlägg: