Får ej lön av arbetsgivaren?

Innehållsförteckning

Får ej lön av arbetsgivaren?

Får ej lön av arbetsgivaren?

Även om du inte vill frånträda din anställning så har du en rättighet att göra detta om din arbetsgivare försummar sin skyldighet att betala ut rätt lön till dig. ... Om ingen rättelse sker trots detta kan du ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten för att din uteblivna lön bekräftad som en skuld.

Vad händer om chefen inte betalar ut lön?

Arbetstagare med utebliven lön har en fordran mot arbetsgivaren på det belopp som lönen motsvarar, denna fordran förfaller dagen som lönen skulle ha betalats ut till dig. Vid förfallen fordran finns det möjlighet att ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten (KFM).

Hur betalar man ut lön till sig själv aktiebolag?

Ska du göra en utdelning bestäms det på den ordinarie bolagsstämman. Tar du ut lön från ditt aktiebolag är det inte bara en lönekostnad för det du betalar till dig själv. Tillkommer gör även personalskatt, arbetsgivaravgifter och sociala avgifter. Dessa ska betalas in till Skatteverket.

Vad gör man om lönen är sen?

En anställd kan själv försöka få betalt av arbetsgivaren genom att påtala att man har innestående lön. Om detta inte lyckas kan den anställda vända sig till Kronofogdemyndigheten (KFM) och ansöka om betalningsföreläggande.

Vad händer om jag inte får ut min lön?

Om lönen är försenad eller inte betalas ut Om arbetsgivaren inte betalar ut lönen på den avtalade löneutbetalningsdagen har den anställda rätt att utöver lönen erhålla ränta i enlighet med räntelagen. Den lagenliga räntan är 7 procent per år (2018).

Har alla rätt till lönespecifikation?

Inom arbetsrätten finns det ingenting som reglerar rätten till lönespecifikation. Arbetsgivaren är inte enligt lag skyldig att ge arbetstagaren en lönespecifikation. ... Så samtidigt som anställda inte har någon laglig rätt att få en lönespecifikation, har de en lagstadgad skyldighet att ansvara för att skatten betalas in.

När har man rätt att få sin lönespecifikation?

Lönespecifikationen brukar skickas ut till de anställda runt tiden för löneutbetalningen men det finns inga regler kring när exakt arbetsgivaren ska ge sin personal deras lönespecifikationer. I kollektivavtal finns det endast föreskrifter om vilket datum själva lönen bör betalas ut.

Relaterade inlägg: