Hur vet man om barnet har bajsat i fostervattnet?

Innehållsförteckning

Hur vet man om barnet har bajsat i fostervattnet?

Hur vet man om barnet har bajsat i fostervattnet?

Om fostervattnet är tjockt mekoniumtillblandat och fostret utsätts för hypoxi, finns risk att fostret drar ned mekonium i luftvägarna, så kallad mekoniumaspiration. Mängden fostervatten kan bedömas med hjälp av ultraljud.

Varför bajsar foster i magen?

Mekonium är namnet på den avföring som samlas i tarmarna under fosterlivet. Om ett barn under en besvärlig förlossning blir mycket stressat, exempelvis på grund av syrebrist, kan det leda till att barnet bajsar i fostervattnet och även försöker ta andetag redan innan födelsen.

Hur vet man att barnet i magen mår bra?

Det är individuellt. Det viktiga är att du lär känna ditt barns rörelsemönster, det är ett sätt att veta hur barnet mår. Förstföderskor brukar börja känna fosterrörelser runt vecka 20, och omföderskor runt vecka 18. Men så pass tidigt brukar rörelserna inte kännas regelbundet.

Kan fostervatten komma i omgångar?

Om det börjar sippra fostervatten ur slidan eller flytningarna blir väldigt vattniga och rikliga, kan det vara fråga om fostervattenavgång. Då ska du ringa jouren vid förlossningssjukhuset för att få närmare råd. Det kan rinna mycket fostervatten eller bara sippra en liten mängd.

Hur ser och luktar fostervatten?

Fostervattnet har ingen färg men är lite grumligt. Det har en lukt som påminner om hav och tång. Fostret kan uppfatta ljus och mörker, natt och dag. En del barn föds för tidigt.

Vart tar bajset vägen i magen?

Tarminnehållet transporteras neråt i tarmen med hjälp av vågrörelser. En stor del av tarminnehållet består av vatten, resten av mat som inte brutits ner, salter och bakterier. Det mesta av vattnet sugs upp från tarmen ut i blodet. Därför får avföringen en fastare konsistens.

Relaterade inlägg: