Varför är sömnen extra viktig i tonåren?

Innehållsförteckning

Varför är sömnen extra viktig i tonåren?

Varför är sömnen extra viktig i tonåren?

Att sova är bland det viktigaste du kan göra för att må bra. När du sover reparerar kroppen sig själv. Det bildas nya celler och olika hormoner, bland annat de som gör att du utvecklas under puberteten.

Får aldrig sova ut?

Var utomhus en stund varje dag när det är ljust ute, det är särskilt viktigt på vintern. Dagsljus är bra för sömnen. Undvik drycker som kan göra dig pigg eller störa sömnen, till exempel cola, energidrycker, kaffe, te och alkohol. Det är särskilt viktigt timmarna innan du ska sova.

Hur påverkar sömnbrist skolprestationer?

Resultatet av en undersökning visade att mindre än nio timmars sömn och oregelbundna sömnvanor påverkar skolprestationen genom att påvisa sämre prestation hos elever som sov färre timmar och som uppvisade olämpliga sömnvanor (Cladellas, Chamarro, Badia, Oberst & Carbonell, 2011).

Vad händer med hjärnan i tonåren?

Alla kommer i puberteten och kroppen förändras mycket. Även hjärnan utvecklas under den här tiden. Med hjälp av avbildningstekniker har forskarna visat att ungdomars hjärnor har områden där nya synapser bildas snabbt och mognar fortare medan det i andra områden bildas färre synapser och nätverk.

Hur viktig är djupsömn?

För att kroppen och hjärnan ska få tillräcklig återhämtning, behöver du få tillräckligt av den djupa sömnen. Ju längre tid du har varit vaken, desto djupare blir din sömn. Det är också lättast att sova och få djupsömn när kroppens inre klocka är inställd på att det är natt och kroppens ämnesomsättning är låg.

Hur påverkar sömnen inlärning?

Är man utsövd presterar man bättre på intelligenstest, förmågan att lära sig nya ord blir bättre och minnet skärps. –Sömnen är en förutsättning för att inlärning ska ske, säger John Axelsson, professor i sömnvetenskap vid Stockholms universitet. När vi sover repeterar vi det vi har gjort under dagen.

Hur påverkar sömn psykisk ohälsa?

När man sover varvar kroppen ner och dagens intryck bearbetas. Det blir lättare att hantera stress och andra små eller stora utmaningar. Det är vanligt att sova sämre när livet är jobbigt. Det behöver inte vara farligt, men om det inte går över kan man behöva söka hjälp hos vården.

Relaterade inlägg: