Vad händer när haven blir varmare?

Innehållsförteckning

Vad händer när haven blir varmare?

Vad händer när haven blir varmare?

Genom havens enorma volym blir havsvattnet inte så väldigt mycket varmare, men uppvärmningen når å andra sidan hundratals meter ned i djupet. Varmare vatten gör att livet i havet förändras, exempelvis flyttar nordliga kallvattenarter norrut medan arter som kräver varmare vatten breder ut sig ytterligare.

Vad händer om havets temperatur ökar?

Såväl Västerhavet som Östersjön påverkas av stigande temperaturer. Varmare temperaturer och ökade vattenflöden i kombination med att människan sprider arter utanför deras naturliga utbredningsområden gör att främmande arter får ökad spridning. Invasiva främmande arter kan orsaka stor skada i sina nya miljöer.

Vilka problem i världshaven orsakas av ökade koldioxidhalter i atmosfären?

I vanliga fall neutraliseras de av det kalk som naturligt finns naturligt i havsvattnet. Men eftersom koldioxidhalterna i atmosfären ökar så snabbt hinner inte havens långsamma kretslopp med vilket leder till havsförsurning.

Vilken påverkan har havsströmmar på klimatet?

Klimatet på en plats påverkas av olika faktorer. En sådan är havsströmmarna. Om det finns varma havsströmmar i närheten blir klimatet mildare och regnigare än annars och finns det kalla havsströmmar i närheten blir klimatet torrare och kallare än annars.

Relaterade inlägg: