Vad händer om man kör för fort flera gånger?

Innehållsförteckning

Vad händer om man kör för fort flera gånger?

Vad händer om man kör för fort flera gånger?

Har du fått en tidigare varning för upprepade förseelser och kör över tillåten hastighet ännu en gång, så kan ditt körkort återkallas, då vanligtvis i 2 månader. Har du däremot två ringa fortkörningar och en ej ringa, så kan körkortet återkallas direkt, då i 3 månader.

Hur många kör för fort?

Hastighetsmätningar visar att 2,6 procent av personbilarna kört mer än 30 km/tim för fort och 7,7 procent av motorcyklisterna. Bland motorcyklister är det främst inom de lägre hastighetsgränserna på det statliga vägnätet, där också den största andelen av motorcykeltrafiken finns, som man kör fortare än personbilister.

Hur många gånger får man ta om körkortet?

När ett körkort återkallas bestäms en tid inom vilken du inte kan ett nytt körkort. Spärrtiden är lägst en månad och högst tre år (5 kap. 6 § 1 stycket KkL). Istället för att körkortet återkallas kan en körkortsinnehavare en varning om det av särskilda skäl anses vara en tillräcklig åtgärd (5 kap.

Hur mycket för fort får man köra?

Om du kör mer än 21 km/h för fort på en 30-väg riskerar du att indraget körkort i minst 2 månader som påföljd. Kör du mellan 10-20 km/h för fort får du normalt sätt bara en varning och möjligtvis mindre böter. På vägar med hastigheter över 40 km/h får du normalt sett varning vid hastigheter 20-30 km/h för fort.

Vad händer om man kör 50 km för fort?

Eftersom att du körde för fort riskerar du att få böter. Hur mycket du blir skyldig att betala beror på hastighetsbegränsningen på vägen du körde på. Om du körde 20 km/h (mellan 16-20 km/h) för fort får du 2800 kr i böter om du körde på en väg med hastighetsbegränsning på 50 km/h eller lägre.

Relaterade inlägg: