Hur lever man under skuldsanering?

Innehållsförteckning

Hur lever man under skuldsanering?

Hur lever man under skuldsanering?

Om du beviljas skuldsanering innebär det att du lever på existensminimum, oftast i fem år. Du får en betalningsplan som du ska följa och alla pengar som du får in utöver existensminimum går till att betala av på skulderna. Du är själv ansvarig för inbetalningarna till fordringsägarna.

Vad händer med skulden vid skuldsanering?

Du som har skuldsanering betalar en del av dina skulder under några år. När du är klar har du inte längre kvar skulderna som ingick i skuldsaneringen. Skuldsanering är till för dig som har skulder du inte kan betala på egen hand under överskådlig tid. Det är inte en lösning på tillfälliga betalningsproblem.

Kan pensionär få skuldsanering?

Dessutom är det viktigt att Kronofogdemyndigheten fortsatt informerar de pensionärer som finns i myndighetens register om vad de behöver göra för att en förbättrad ekonomi och ta sig ur sin skuldsättning. En sådan åtgärd kan vara att ansöka om skuldsanering.

Hur får man igenom en skuldsanering?

För att Kronofogden ska kunna bevilja en skuldsanering krävs det att gäldenären är kvalificerat insolvent. Med det menas att gäldenären är så skuldsatt att hen inte rätteligen kan betala sina skulder och att denna oförmåga med hänsyn till samtliga omständigheter kan antas bestå under överskådlig tid (7 § NSksanL).

Hur fungerar skuldsanering hos Kronofogden?

Du betalar dina skulder enligt en betalningsplan. Om du lever på existensminimum kan du få ett beslut utan betalningsplan – då betalar du inte av något alls på dina skulder. Ett undantag är om du får skuldsanering för företagare, då måste du alltid betala något.

Relaterade inlägg: