I vilken ålder behöver hästen mest protein?

Innehållsförteckning

I vilken ålder behöver hästen mest protein?

I vilken ålder behöver hästen mest protein?

När unghästen har fyllt tre år räknas den som vuxen ur ett näringsmässigt perspektiv, även om den kanske inte räknas som vuxen ur andra aspekter. Gemensamt för dräktiga och digivande ston, samt för växande unghästar, är att de har ett högre proteinbehov än vuxna hästar som inte är dräktiga eller digivande.

Hur mycket protein i hö?

Energi & protein Exempel på ett bra grovfoder för en vuxen häst i normalt arbete kan då vara 8,0-10,0 MJ med 48-60 g smältbart råprotein/kg ts. Önskat smältbart råprotein räknar du ut genom att multiplicera MJ med den önskade kvoten. Vid energi på 8,0 MJ och önskad kvot på 6 tar du: 8,0 MJ*6=48 g smältbart råprotein.

Hur mycket ensilage ska en häst ha?

Dock rekommenderas att hästen får 1,5 – 2 kg ts per 100 kg kroppsvikt och dag. Detta innebär att en häst på 500 kg måste få minst 5 kg ts grovfoder varje dag. Detta motsvarar ca 6 kg hö (5 kg ts / 0,84 (torrsubstanshalten i fodret = 6 kg hö) eller ca 9 kg hösilage med ts-halten 55 % (5 kg ts / 0,55 = 9 kg hösilage).

Varför ger man protein till häst?

Protein utgör grunden för uppbyggnad och reparation av muskelvävnad. Hästar behöver det i en lättillgänglig form med god sammansättning för en optimal muskelsättning. Det är viktigt att din hästs proteinbehov tillgodoses.

Vilka grässorter innehåller mest protein?

Gräs med hög avkastning NutriFibre ger den högsta totala protein- och energiproduktionen per hektar jämfört med alla andra grässorter.

När har en häst vuxit klart?

Då fysisk aktivitet är viktigt för ett starkt skelett, bör man påbörja träningen innan hästen växt färdigt. Vid 4-års ålder är mankhöjden skelettmässigt färdig, medan ryggkotpelaren är klar vid ca 6 års ålder.

Vad är kvot hösilage?

Räkna ut kvoten Ett enkelt och snabbt sätt att kontrollera om det vallfoder man har passar till den hästkategori man skall utfodra, är att dividera innehållet av smältbart råprotein per kg ts med innehållet av omsättbar energi per kg ts.

Relaterade inlägg: