Hur länge har lex Maria funnits?

Innehållsförteckning

Hur länge har lex Maria funnits?

Hur länge har lex Maria funnits?

En anmälan enligt lex Maria ska utföras då en händelse inträffat där en patient drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller allvarlig sjukdom enligt Patientsäkerhetslagen (2010:659). Anmälan ska vara IVO tillhanda snarast efter inträffad händelse.

Vad händer om man blir lex Sarah anmälan?

Vad är mottagaren av en lex Sarah-rapport skyldig att göra? När en rapport har tagits emot ska missförhållandet eller den påtagliga risken för ett missförhållande avhjälpas eller undanröjas utan dröjsmål. Den som bedriver verksamheten ska omedelbart vidta de nödvändiga åtgärder som situationen kräver.

När ska lex Maria göras?

Vårdgivaren ska utreda och anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Denna regel kallas lex Maria.

När infördes lex Maria?

I januari år 1937 kom så den allra första lex-Maria anmälan till i svallvågorna av det som skett på Marias sjukhus i augusti föregående år. Fram till 1983 skulle lex-Maria anmälningar göras till både Medicinalstyrelsen och Polismyndigheten, sedan till Socialstyrelsen.

Vem kan göra en lex Sarah anmälan?

Enskilda patienter och brukare, privatpersoner, anhöriga och allmänheten kan inte göra en anmälan enligt lex Sarah till IVO. I stället kan man lämna synpunkter eller ett klagomål: Informera IVO eller klaga på hälso- och sjukvården eller socialtjänsten som privatperson.

Var någonstans hittar du rapporteringsskyldighet om missförhållanden lex Sarah?

Även risk för missförhållanden måste rapporteras. Bestämmelserna om lex Sarah finns i socialtjänstlagen och i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade....Allvarliga missförhållanden ska anmälas till IVO

  • socialnämnden.
  • den som bedriver verksamheten i privat regi.
  • ledningen för Statens institutionsstyrelse.

Relaterade inlägg: