Vad händer om du blir sjuk i ett annat EU-land?

Innehållsförteckning

Vad händer om du blir sjuk i ett annat EU-land?

Vad händer om du blir sjuk i ett annat EU-land?

Om du skadar dig eller blir sjuk inom EU/EES eller Schweiz Kortet ger rätt till nödvändig vård vid sjukhus, läkar- och tandläkarmottagningar inom ett EU/EES-land eller i Schweiz som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Med kortet betalar man enbart de patientavgifter som landets egna invånare betalar.

Får man lämna landet när man är sjukskriven?

Ja, om det inte påverkar din rehabilitering eller ditt tillfrisknande negativt. Om du ska resa inom EU/EES eller till Schweiz så behöver du normalt sett inte göra någonting men om du ska resa till Turkiet eller ett annat land utanför EU ska du ansöka om att behålla sjukpenningen under utlandsvistelsen.

Hur länge gäller EU-kortet utomlands?

EU-kortet utfärdas i regel med en giltighetstid på tre år. Storbritannien och Nordirland har lämnat EU, men EU-kortet gäller även där. Nödvändig vård är vård som inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige. Det är alltid läkare eller annan vårdpersonal som bedömer om vården är nödvändig.

Vad gäller för EU medborgare vid behov av omedelbar sjukvård i annat EU land?

Om du som EU-medborgare blir hastigt sjuk under en tillfällig vistelse i ett annat EU-land – under semestern, affärsresan eller studierna – har du rätt till vård som inte kan vänta tills du kommer hem. Du har samma rätt till vård som invånarna i landetdu besöker.

Kan man resa utomlands när man är mammaledig?

Du har rätt att behålla din föräldrapenning när du är utomlands inom EU och vårdar ditt barn. Det gäller så länge du är försäkrad i Sverige och barnet bor inom EU/EES-området eller Schweiz. ... Det gäller om det finns föräldrapenningdagar kvar för barnet och barnet är bosatt inom EU/EES.

Kan vi avskeda sjukskriven som åkte på semesterresa?

En anställd som är sjuk och därmed inte kan utföra arbete ska anmäla detta till arbetsgivaren. Den anställde förväntas under sjukledigheten använda sin tid till att kurera sig och inte - som det verkar i det här fallet – använda tiden för en semesterresa. ... Om så är fallet anses arbetsgivaren ha laga grund för avsked.

Vem betalar om man blir sjuk utomlands?

Du måste själv betala dina sjukvårdskostnader om du blir sjuk i något annat land i världen. Du som har en hemförsäkring kan ha ett reseskydd. Via en larmcentral som är kopplad till den försäkring du har kan du få information om vilket sjukhus du kan kontakta om du blir sjuk utomlands.

När kan det vara bra att köpa en tilläggsförsäkring?

För att få extra skydd om olyckan är framme kan du skaffa tilläggsförsäkringar. En vanlig olycka som kan ske är att bilen skulle råka tankas med fel drivmedel. Det skyddas oftast inte av din vanliga hel- eller halvförsäkring. Då kan det vara bra med en tilläggsförsäkring som allriskförsäkringen.

Relaterade inlägg: