Vad händer om man tar bort sköldkörteln?
Vad händer om man tar bort sköldkörteln?
Operation vid hypertyreos betyder att hela eller delar av sköldkörteln opereras bort för att minska hormonproduktionen. Risker med operation är att man kan skada bisköldkörtlarna (som reglerar den viktiga kalcium-balansen i kroppen) eller att man kan bli hes om man skadar nerver i halsen.
Hur opererar man bort bisköldkörtlarna?
Patienterna opereras vanligen via ett kragsnitt på halsen. Om en förstorad körtel är tydligt lokaliserad före operationen, kan en fokuserad operation göras med ett litet snitt precis över bisköldkörteln.
När opererar man Knölstruma?
Ibland behöver struman opereras Struman kan behöva opereras om den trycker på halsen och ger dig besvär. Det kan till exempel vara att du har svårt att svälja eller att andas. Du kan också behöva operera struman om läkaren har hittat celler som kan bero på cancer.
Kan man ta bort hela sköldkörteln?
Sköldkörteloperationen görs under narkos. Snittet läggs längs hudvecken på nedre delen av halsen. Antingen tar man bort en lob från sköldkörteln eller så tar man bort hela sköldkörteln om det är fråga om cancer, kraftig överaktivitet eller struma som påverkar hela körteln.
Hur länge är man sjukskriven efter Sköldkörteloperation?
Sjukskrivning. 1-3 veckor beroende på arbete och typ av ingrepp. Eventuellt sjukintyg och recept får du i samband med utskrivning. Som rutinkontroll efter din operation görs en undersökning av stämbanden.