Vad kan följden bli för ett åkeri som anlitar en lastbilschaufför som inte har ett giltigt YKB?

Innehållsförteckning

Vad kan följden bli för ett åkeri som anlitar en lastbilschaufför som inte har ett giltigt YKB?

Vad kan följden bli för ett åkeri som anlitar en lastbilschaufför som inte har ett giltigt YKB?

Tidsgränsen då alla buss- och lastbilschaufförer måste ha yrkeskompetensbevis (YKB) kryper allt närmare. Saknas beviset riskerar både förare och åkeri kännbara böter. – Om åkarna inte tar tag i frågan måste de anställa chaufförerna agera själva.

Vad händer om yrkeskompetensbeviset inte är giltigt?

Rätten att få ut ett yrkeskompetensbevis förfaller ett år efter genomförd fortbildning och två år efter avlagt prov vid grundutbildning. Varje förare ska ha med sitt yrkeskompetensbevis vid körning och kunna visa upp det vid en eventuell kontroll. Om beviset inte är med, kan föraren dömas till böter.

Vilka behöver inte ha YKB?

Undantag från krav på yrkeskompetensbevis

  • vars högsta tillåtna hastighet inte överstiger 45 kilometer i timmen,
  • som används av eller står under kontroll av Försvarsmakten, Kustbevakningen, Tullverket, Polismyndigheten, Säkerhetspolisen eller räddningstjänsten,
  • som används inom ambulanssjukvården,

Vad händer om man skriver ett avtal med ett åkeri som inte har trafiktillstånd?

Ett åkeri, utan trafiktillstånd kan tillskansa sig konkurrensfördelar vid exempelvis upphandling genom att skriva avtal med företag där de intygar att de ska följa gällande lagar och regler.

Vad händer om man kör lastbil utan YKB?

Om chauffören inte har något YKB, blir det en rapport och därefter en sak för åklagaren att ta tag i och vederbörande riskerar dagsböter. Svårigheten i det här fallet ligger dock i att kontrollera mot de utländska myndigheterna ifall föraren har genomgått utbildningen eller ej.

Är mitt YKB giltigt?

Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. Därefter krävs att föraren går en återkommande fortbildning vart femte år för att förnya beviset. En fortbildning omfattar 35 timmar och kan delas upp i delkurser som är på minst 7 timmar vardera. Högst en delkurs på 7 timmar kan ske som distansutbildning.

Vad krävs för YKB?

Den förare som utför tunga godstransporter måste enligt lagen ha ett giltigt yrkeskompetensbevis (YKB). Åkerier och andra företag får inte anlita förare som saknar YKB för att genomföra tunga transporter. För att få ett yrkeskompetensbevis krävs en grundutbildning på 140 timmar för den som är 21 år eller äldre.

Vilka körkort kräver YKB?

Från den 10 september 2016 krävs att du har ett yrkeskompetensbevis för att få köra godstransporter med tung lastbil. Motsvarande krav gäller för persontransporter med buss sedan den 10 september 2015. Nu måste alltså även du som omfattas av "hävdvunnen rätt" ha och medföra ditt yrkeskompetensbevis vid körning.

Relaterade inlägg: