Måste man vara medlem i ett fack?

Innehållsförteckning

Måste man vara medlem i ett fack?

Måste man vara medlem i ett fack?

Att vara medlem i facket är framförallt en trygghet för dig som anställd. Om en situation skulle uppstå där du hamnar i någon typ av konflikt med din arbetsgivare, så kan facket vara de som hjälper dig med både rådgivning och representation.

Kan man se om någon är medlem i facket?

En arbetsgivare kan i vissa fall vara helt berättigad att fråga ut sina anställda om deras fackliga tillhörighet. Flera regler i MBL och i Lagen om anställningsskydd (LAS) innebär nämligen att arbetsgivaren har vissa skyldigheter gentemot fackliga organisationer.

Får man strejka om man har ett kollektivavtal?

Det finns dock vissa regler för när man kan gå ut i strejk och inte, och hur det får gå till. Ingen strejk under rådande kollektivavtal. Den viktigaste regeln är att man endast har rätt att gå ut i strejk så länge ett kollektivavtal inte gäller. Finns det ett giltigt kollektivavtal är det alltså förbjudet att strejka.

När är det lagligt att strejka?

Strejken har alltid varit den absolut sista utvägen för arbetstagarna och denna rättighet utnyttjas endast när förhandlingar mellan fack och arbetsgivare fullständigt hamnat i dödläge. Det finns även en motsvarighet till strejkrätten arbetsgivaren kan tillämpa.

Relaterade inlägg: