Vilka krafter verkar på en boll i luften?

Innehållsförteckning

Vilka krafter verkar på en boll i luften?

Vilka krafter verkar på en boll i luften?

När man kastar en boll beror accelerationen på dess massa. Om bollens massa halveras blir accelerationen dubbelt så stor. Ju snabbare bollen går desto större är luftmotståndet (friktionen mellan bollen och luften) vilket minskar hastigheten.

Vad påverkar tröghet?

Tröghet definieras inom fysiken som motstånd mot rörelseförändring. Begreppets innebörd har utvecklats i takt med naturvetenskapens landvinningar, men dess orsaker är fortfarande okända. Tröghet är en kortform för "tröghetsprincipen" som den beskrevs av Isaac Newton i hans första rörelselag.

Vad är accelerations lagen?

Newtons andra lag eller accelerationslagen är mycket bekant och kan uttryckas på flera sätt. Man brukar säga att denna lag definierar vad som menas med kraft. I ett inertialsystem gäller det att förändringen i rörelsemängden p är proportionell mot den verkande kraften F och i kraftens riktning.

Vilka krafter verkar på en boll som du slänger rakt framåt?

Om bollen ligger på marken eller på ett bord eller om den faller i luft eller vätska eller om den faller fritt - hela tiden påverkas den av samma kraft från jordklotet. Det är det som vi kallar gravitationskraft eller tyngdkraft.

Relaterade inlägg: