Vad händer om man krockar med en oförsäkrad bil?

Innehållsförteckning

Vad händer om man krockar med en oförsäkrad bil?

Vad händer om man krockar med en oförsäkrad bil?

Om du är med om en trafikolycka när du är oförsäkrad har du inte tillgång till ekonomiskt skydd för de skador som kan uppstå, utan måste själv ersätta skadorna. ... Den person som blir drabbad av en trafikolycka ersätts av trafikförsäkringsföreningen som sedan i sin tur kräver motparten på beloppet.

Får man köra en oförsäkrad bil?

Det är olagligt att ha ett oförsäkrat fordon. Trafikförsäkringsavgiften ska upplevas som en sanktion och vara så hög att ingen kan tjäna på att vara oförsäkrad. Avgiften baseras på försäkringsbolagens årspremier för trafikförsäkring.

Vad kostar det att köra utan försäkring?

– För varje dag som man har sitt fordon oförsäkrat måste man enligt lag betala en avgift till Trafikförsäkringsföreningen. För en personbil är det cirka 100 kronor om dagen, säger Nina Niska. Avgiften är mycket högre än en vanlig försäkringspremie och tas ut för varje dag som bilen är oförsäkrad.

Hur mycket kostar Trafikförsäkringsföreningen?

Om man t ex har en personbil oförsäkrad måste man betala cirka 100kr/dag i avgift. Tecknar man en trafikförsäkring kostar det bara runt 3 kr/dag. Exakt hur stor avgiften är för olika fordon kan man se på Trafikförsäkringsföreningens hemsida. För vissa fordon, t ex moped klass 2, tas det inte ut någon avgift.

Relaterade inlägg: