Kan man bli sjukskriven utomlands?

Innehållsförteckning

Kan man bli sjukskriven utomlands?

Kan man bli sjukskriven utomlands?

Ja, om det inte påverkar din rehabilitering eller ditt tillfrisknande negativt. Om du ska resa inom EU/EES eller till Schweiz så behöver du normalt sett inte göra någonting men om du ska resa till Turkiet eller ett annat land utanför EU ska du ansöka om att behålla sjukpenningen under utlandsvistelsen.

Kan man få vård utomlands?

När du har ett förhandsbesked kan du ersättning för både privat och offentlig vård i ett annat EU/EES-land. Du kan aldrig mer i ersättning än vad vården hade kostat i Sverige eller vad du betalat. Det innebär att om vården är dyrare i vårdlandet än vad den är i din region är det du som betalar mellanskillnaden.

Kan man söka vård i annat land?

Du har rätt att söka vård i ett annat EU-land, t. ex. för att uppsöka en specialist, genomgå en operation eller få behandling för en speciell sjukdom. Villkoren och kostnaden ska vara desamma som för invånarna i det landet.

Får man bo utomlands när man har sjukersättning?

Kan jag behålla min sjukersättning om jag flyttar utomlands? Ja, den delen som är inkomstrelaterad betalas ut till dig oavsett vilket land du bor i. Garantiersättning kan du däremot bara om du bor i ett land inom EU/EES, i Schweiz eller i Kanada.

Relaterade inlägg: