Hur mycket betalas in till allmän pension?

Innehållsförteckning

Hur mycket betalas in till allmän pension?

Hur mycket betalas in till allmän pension?

Varje år avsätts 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst (upp till 7,5 inkomstbasbelopp) före skatt till allmän pension. Av den pensionsgrundande inkomsten går 16 procent till inkomstpension. Har du haft låg eller ingen inkomst alls finns det ett grundskydd som kallas garantipension.

Kan man ta ut full pension och arbeta samtidigt?

Du kan både ta ut full pension och jobba vidare som vanligt. Det som påverkas är skatten som kan bli högre om lön och pension tillsammans ger inkomster på över 46 000 kronor i månaden och mer.

Vem betalar in till den allmänna pensionen?

Varje år som du arbetar och betalar skatt tjänar du till din allmänna pension genom den pensionsavgift som betalas in. Du tjänar även in till din pension när du är föräldraledig, studerar, gör plikttjänst, har arbetslöshetsersättning eller sjuk- eller aktivitetsersättning.

Hur ta ut pension smartast?

Tips inför pensionen

  1. Ha inte pensionen där onödiga avgifter äter upp dina pengar.
  2. Pensionspengar som inte ska röras på minst fem år passar bra att ha i brett sparande i aktiefonder.
  3. Pensionspengar som ska tas ut inom fem år kan till större del placeras i räntefonder.

Kan man gå i pension vid 61 år?

Den allmänna pensionen kan tidigast tas ut från och med den månad personen fyller 61 år. ... Det innebär att den som tar ut pension innan 65 års ålder kan få en allmän pension under garantipensionsnivån även vid 65 års ålder, och ändå inte ha rätt till garantipension.

Relaterade inlägg: