Vad händer om man kör med någon utan körkort?

Innehållsförteckning

Vad händer om man kör med någon utan körkort?

Vad händer om man kör med någon utan körkort?

För olovlig körning av normalgraden är straffet böter. Eftersom du tidigare haft körkort som blivit återkallat är dock brottet att anse som grovt, vilket kan ge fängelse i högst sex månader (3 § 1 stycket TBL). ... Beroende på hur din nödsituation såg ut finns det därför en viss chans att du inte döms för olovlig körning.

Kan jag bli av med körkortet som passagerare?

För att dömas krävs att man vetat om att personen man tillät köra bilen saknade giltigt körkort eller att man åtminstone borde ha vetat om att personen saknade giltigt körkort. Det kan i många fall krävas av ägaren eller representanten att den faktiskt kontrollerar att personen den lånar ut bilen till har körkort.

Får man låna ut sin bil till någon utan körkort?

En person som kör en bil utan att ha körkort kan göra sig skyldig till olovlig körning. ... Sammanfattningsvis kan du om du lånar ut din bil till någon som saknar körkort göra dig skyldig till tillåtande av olovlig körning enligt 3 § tredje stycket TBL. Straffet för brottet är böter.

Vad händer om jag åker med någon som är påverkad?

Straffet för rattfylleri är böter eller fängelse i högst sex månader. Dessutom återkallas i normalfallet körkortet under 12 månader. Om det finns försvårande omständigheter kan spärrtiden bli längre. Vid grovt rattfylleri kan straffet bli fängelse i högst två år och körkortet kan återkallas under 24 månader.

Vad händer om man har för många passagerare i bilen?

Trafikförordningen stadgar att det i en bil inte får färdas fler passagerare än vad bilen är registrerad för. ... Även passagerare kan dömmas till penningböter vid överträdelse av bestämmelsen (14 kap. 8 § trafikförordningen). Således är den enda påföljden som kan aktualiseras penningböter.

Relaterade inlägg: