Varför tas kontanter bort?

Innehållsförteckning

Varför tas kontanter bort?

Varför tas kontanter bort?

Den minskade kontantanvändningen beror bland annat på att vi ändrat våra köpvanor och använder nya betaltjänster. Svenskar handlar oftare över internet där det inte är möjligt att betala med kontanter.

Är det bra att ha kontanter?

Fördelar med kontanter är att var du än är och oavsett om du har mobilen med dig eller inte, eller om du har internetuppkoppling eller inte, eller tillgång till en kortläsare som kan ta betalt, så kan du betala för dig - bara du har några sedlar eller mynt nerknölade i byxfickan eller plånboken.

Varför använda kontanter?

Sedlar och mynt är det enda penningmedel som människor kan inneha utan att involvera en tredje part. Du behöver varken utrustning, internet eller elektricitet för att betala med kontanter. Det innebär att du kan använda kontanter vid ett strömavbrott eller om du tappat ditt kort. Det är giltigt betalningsmedel.

Kan kontanter bli?

Sammanfattning. Sverige mycket väl kan komma att bli kontantlöst men sannolikt inte före år 2030. Det finns grupper i samhället som fortfarande använder kontanter även om de transaktioner som görs med kontanter är relativt få och inte omfattar stora belopp.

Hur länge finns kontanter i Sverige?

Forskare vid KTH, Copenhagen Business School och Sveriges Riksbank har kommit fram till att den 24 mars år 2023 är datumet då det inte längre är ekonomiskt motiverat för en genomsnittlig svensk handlare att ta emot kontanter.

Vad säger lagen om kontanter?

Sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken är lagliga betalningsmedel och det innebär att var och en är skyldig att ta emot sedlar och mynt som betalning, som huvudregel. Men regeln gäller inte utan undantag. Som huvudregel gäller att var och en är skyldig att ta emot sedlar och mynt som betalning.

Relaterade inlägg: