Vad händer om korallrev dör ut?

Innehållsförteckning

Vad händer om korallrev dör ut?

Vad händer om korallrev dör ut?

Korallerna är havens mest artrika ekosystem, och när dom bleknar eller dör ut försvinner levnadsvillkoren för mängder av andra havslevande djur.

Vad händer om korallerna dör?

Korallreven är viktiga Nästan 2 miljoner arter bor på eller omkring korallrev och är beroende av att korallreven mår bra. För många arter är revet den livsnödvändiga platsen för att hitta föda eller skydd undan rovdjur och de fungerar som uppväxtområde för nära en fjärdedel av alla fiskarter.

Hur mycket av korallreven finns kvar?

De senaste 30 åren har ungefär 50 procent av världens korallrev dött och inom de närmaste årtiondena ser många fler korallrev ut att försvinna, bland annat på grund av klimatförändringar. År 2030 beräknas 98 procent av världens korallrev årligen utsättas för förhållanden som kan leda till korallblekning och utdöende.

Kan koraller dö?

Det är ett faktum att temperaturen i vattnet ökar i takt med global uppvärmning, som i sin tur ökar CO2-nivån i havet och sänker PH-värdet. Detta medför korallblekning. Det betyder inte att korallerna är döda, men att de på sikt kan dö om det inte kommer en period med lägre vattentemperaturer.

Hur påverkas korallreven av försurning?

Många studier har visat skadliga effekter, och vi vet nu att många marina arter påverkas när de utsätts för sänkt pH. Vissa koraller överlever försurning och reproducerar sig, men kan inte underhålla sina skelett. Detta hotar i förlängningen själva korallreven och de ekosystem som de bildar basen för.

Vad beror Korallblekning på?

Korallblekning har kraftigt påverkat korallerna på Stora Barriärrevet utanför Australiens ostkust. Blekningen orsakas av att temperaturen stiger, och innebär att korallen dör. Att stävja klimatförändringarna är den enda lösningen på problemet, enligt forskare.

När kommer korallreven försvinna?

Koraller tillhör jordens mest artrika miljöer och korallrev kan ses ända från rymden. Men majoriteten av världens koraller riskerar att vara försvunna redan 2050. Det gör koraller till ett av världens mest hotade ekosystem.

Relaterade inlägg: