Vad menas med en Neutralisationsreaktion?

Innehållsförteckning

Vad menas med en Neutralisationsreaktion?

Vad menas med en Neutralisationsreaktion?

Neutralisation är en kemisk reaktion mellan en syra och en bas så att ett salt (och vatten) bildas. Neutralisation är en mycket viktig process inom kemin. Om man till en sur lösning tillsätter lika många hydroxidjoner som där finns vätejoner, blir lösningen neutral. Det innebär att den varken är sur eller basisk.

Vad används neutralisation till?

Neutralisation används för att neutralisera en syra eller bas. Först tas så mycket som möjligt av den utspillda produkten upp genom pumpning eller motsvarande. Den rest som blir kvar kan neutraliseras. Vid neutralisation sker en kemisk re- aktion där vatten och ett salt bildas.

Vad menas med Siv regeln?

SIV-regeln (syra i vatten) är en minnesregel inom kemi som säger att starka syror ska spädas genom att blandas ut i vatten och inte tvärtom. Blandningsreaktionen mellan en stark syra och vatten är exoterm. Om vatten sätts till syran börjar det koka med skvättande syra som resultat.

Vad händer när en syra och en bas reagerar med varandra?

När en syra och en bas blandas reagerar de med varandra och en förändring i pH kan ske. Berodende på antalet vätejoner och hydroxidjoner som finns i den nya blandningen blir blandningen sur, basisk eller neutral.

Varför används Fenolftalein istället för BTB vid titrering av ättiksyra?

Fenolftalein är en av våra vanligaste pH-indi- katorer i skolan. Den ger ett tydligt omslag från ofärgat till rosa omkring pH = 9 och därför pas- sar den exempelvis bra vid titrering av en syra med en bas. Eftersom indikatorn är ofärgad i sur lösning ser det nästan ut som trolleri.

Vad är skillnaden mellan en bas och en basisk lösning?

När vi säger att något är surt eller basiskt är det ett mått på hur många vätejoner det finns i lösningen. Sura lösningar har många vätejoner per liter. I basiska lösningar finns det få vätejoner per liter.

Relaterade inlägg: